Záchrana barokní kaple pokračuje. Letos by se měla dočkat nové střechy

Hedvika Mašková 2021-03-01 11:00:00

I přes pandemii koronaviru, která v loňském roce zpomalila proces obnovy osmiboké barokní kaple nad minerálním pramenem ve Stekníku, práce pokračují kupředu. Po dlouhém úsilí byla nalezena firma, která se specializuje na historické zastřešení. Kvůli opravě zdiva a instalaci zastřešení budou muset být v okolí vyřezány stromy a další náletové dřeviny v blízkém okolí poutního místa.

,,V současnosti čekáme na přesnou kalkulaci repliky zastřešení od firmy Oravec z Litoměřic, která se zabývá právě historickým zastřešením a na základě dobových materiálů vytvořila modelaci zastřešení nad kapličkou ve Stekníku. Na obnově kaple se podílí Chmelařství Žatec, Římskokatolická farnost Liběšice, která organizuje sbírku a dále pan Josef Paclt ze společnosti PATOK. V letošním roce se nejprve odstraní dřeviny okolo kaple, které brání rekonstrukci a mohly by na kapli spadnout. Bude následovat oprava spár a doplnění chybějících kamenů a posledním krokem je osazení samotné střechy,“ vysvětlil iniciátor záchrany stavby Jiří Kašpar.

Kresebná rekonstrukce od Jiřího Kašpara.

Lidé mohou v případě zájmu stále přispívat na sbírkový účet liběšické farnosti, který je 2201721241/2010 s variabilním symbolem 0101. Prozatím se na obnovu kaple vybralo 40 900 Kč.

Osmiboká kaple v předchozích letech zařazena jako zastavení do naučné chmelové stezky. Kaple však byla poutním místem již v minulosti. Lidé k ní chodili kvůli léčebným účinkům železitého minerálního pramene bohatého na draselné a hořečnaté soli, jehož si byli vědomi lékaři už v 18. století. Ve 20. letech 19. století však již pramen využíván nebyl a někdy v 50. až 60. letech minulého století byl zakryt betonovou deskou. Nyní je přístupný, ale stále čeká na záchranu kaple a další dílčí úpravy, které jsou potřebné k tomu, aby se dočkal stálé kvality.

Foto: Jiří Kašpar

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video