Začaly práce na přesunutí fotbalového hřiště

Lucie Steklá 2021-03-16 13:01:35

Původní hřiště muselo ustoupit stavbě D7, fotbalisté Postoloprt získají nové zázemí včetně tribuny s místy na sezení.

Postoloprty (lus) Žádný trávník, jen hlína a všudypřítomné bagry. Hřiště postoloprtských fotbalistů zmizelo pod lžícemi bagrů. Ustoupit muselo rozšíření dálnice D7 z Chomutova na Prahu. Práce na ,,přestavbě“ hřiště začaly ve druhé polovině února.

Zázemí fotbalistů ale nečeká žádný daleký přesun, bude to jen zhruba pětadvacet metrů směrem od budované dálnice směrem na Počerady. Vrátit by se na zelený pažit měli fotbalisté Postoloprt v polovině roku 2022. Veškeré stavební práce si vyžádají náklady ve výši šedesáti milionů korun, které tamní městský úřad obdržel formou dotace. ,,Téměř neřešitelný úkol se stal skutečností! Mohu vám hrdě oznámit, že máme k dispozici celou částku na vybudování nového fotbalového stadionu,“ oznámil starosta Postoloprt Zdeněk Pištora v závěru září veřej-nosti. Stát kvůli legislativě nemohl peníze poslat městu přímo. Do rozpočtu Postoloprt se tak dostaly přes Ústecký kraj, který se stal poskytovatelem dotace, o jejímž uvolnění rozhodli zastupitelé kraje.

Stavební práce zahrnují výstavbu nového travnatého hřiště, šaten, bytu správce hřiště, klubovny, sociálního zařízení a veškerého potřebného zázemí pro fotbalisty. ,,Nová bude samozřejmě také tribuna. Zatímco dosud mohli fanouškové sledovat fotbalové zápasy FK Postoloprty jen vestoje kolem hřiště, nová tribuna jim nabídne přibližně dvě stě míst k sezení. Předpokládaná doba výstavby je osmnáct měsíců, tudíž výročí sta let od založení klubu v roce 2022 bychom měli oslavit v novém,“ řekl předseda klubu Leoš Svoboda.

Současné budovy u hřiště zůstanou stát. Až bude Ředitelství silnic a dálnic novou čtyřproudou komunikaci u Postoloprt stavět, vykoupí je a zdemoluje. Pětikilometrový ú-sek dálnice D7 by se měl u Postoloprt stavět podle současných plánů v letech 2025 až 2027. Z celé dálnice D7 se jedná o nejdražší a nejkomplikovanější úsek z celkových dvaaosmdesáti kilometrů. V provozu je devětačtyřicet kilometrů. O tom, jak práce na přípravě stavby posledního úseku v okrese Louny a současně celé D7 postupují, informoval Z. Pištoru na online jednání vedoucí úseku výstavby Správy Chomutov Marek Sotona. Podle jeho slov může Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dokončit aktualizaci dokumentace pro územní rozhodnutí a pokračovat navazujícími kroky přípravy stavby. „Čistopis DÚR chceme mít hotový na podzim letošního roku, následně bude zahájena inženýrská činnost pro územní rozhodnutí. V prvním pololetí příštího roku bude podána žádost o vydání územního rozhodnutí. Zahájení stavby plánujeme v roce 2025,“ řekl M. Sotona.

Hlavním problémem současné situace je nedostatečná světlost mostů přes Chomutovku, které jsou v majetku obce. Při zvýšené hladině brání mostní konstrukce průtoku řeky, která se následně rozlévá mimo své koryto. Proto ŘSD nechalo projekt upravit tak, aby měly mosty dostatečnou světlost a voda mohla pod mosty volně protékat. Problematika se týká stávající lávky do podchodu pod silnicí I/7, mostu ve Dvořákově ulici a mostu v Hálkově ulici, která je přivaděčem ze silnice I/7 do centra města.

,,Stávající klenbový most přes Chomutovku v Dvořákově ulici nahradí delší konstrukce s dostatečnou světlostí. Nový most bude napojen k budoucímu podchodu pod dálnicí k fotbalovému hřišti. Úprava mostu v Hálkově ulici spočívá v nahrazení dvou menších mostů jedním šestipolovým, který překlene Chomutovku i budoucí dálnici D7, kde se napojí na silnici II/255. V případě jednoho velkého mostu dojde k odstranění náspu, který by vznikl v případě realizace dvou menších mostů,“ přiblížil změny, které stavba dálničního úseku přinese. Právě násep mezi mostem přes Chomutovku a mostem přes dálnici by bránil rychlému odtoku vody z území při zvýšeném průtoku Chomutovky. ,,Navrženými opatřeními bude umožněn dostatečný průtok Chomutovky, která již několikrát zaplavila místní fotbalové hřiště,“ dodal vedoucí úseku.

Starostu Postoloprt Zdeňka Pištoru zajímaly také související projekty, zejména stav přípravy protihlukové stěny, která má ochránit před hlukem část Postoloprt přiléhající k silnici I/7, resp. k dálnici D7. Podle Marka Sotony bude v letošním roce zpracována projektová dokumentace pro územní a stavební řízení, zajištěna inženýrská činnost a podána žádost o vydání příslušného rozhodnutí.

Původně se mělo s přesunem hřiště začít v roce 2017, kdy obec obdržela zhruba třicetimilionovou dotaci. Po dokončení projektu se ale náklady ukázaly dvojnásobné. Předpokládaná cena pětikilometrového úseku u Postoloprt je 2,14 miliardy korun bez DPH. Hřiště je minulostí.

FOTO: Fotbalové hřiště v Postoloprtech je minulostí, během několika dní zmizelo pod lžícemi bagrů. Zhruba o pětadvacet metrů směrem na Počerady bude vystavěno hřiště nové, včetně zázemí pro fotbalisty a tribuny s místy na sezení. Foto: Lucie Steklá


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video