,,Brejlovec“ zamíří z lounského depa do muzea v červeno-žlutém nátěru

Lucie Steklá 2021-03-17 11:20:00

Louny, Lužná (lus) Opravu a nátěr motorové lokomotivy T478.3101 zvané ,,Brejlovec“ provedla v depu jedna z lounských firem.

Zadavatelem byly České dráhy, konkrétně jejich Centrum historických vozidel, sídlící v Lužné u Rakovníka. ,,Zatímco dosud se lokomotiva honosila nátěrem v barevném schématu, ve kterém opustila brány výrobního závodu, po opravě lokomotiva vyjede ve zbrusu novém nátěru ve schématu z roku 1982. Poté se opět zařadí mezi muzejní vozidla Českých drah,“ řekl Erik Štrégl z produkce ČD Nostalgie, oficiální stránky muzea ČD v Lužné.

Tato lokomotiva byla vyrobena v roce 1973 v pražské lokomotivce ČKD jako 101. kus řady T478.3 a 1. října téhož roku byla zařazena do stavu lokomotivního depa v Přerově. Předtím však byla ještě vystavena na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně, kde obdržela zlatou medaili. ,,V Přerově poctivě sloužila do roku 1985, kdy byla převedena do depa v Táboře. Jejím posled-ním působištěm se v roce 2000 stalo depo v Lounech, kde zůstala až do převedení mezi muzejní vozidla Českých drah,“ dodal E. Štrégl. Brejlovci, jak se lokomotivám řady T478.3 podle výrazného olemování čelních oken přezdívá, byly určeny jako náhrada parních lokomotiv ve vozbě všech druhů vlaků na hlavních neelektrifikovaných tratích, od nákladních až po mezinárodní expresy.

Brejlovec. V lounském depu dostala motorová lokomotiva známý a oblíbený červeno-žlutý nátěr. Její cesta povede do Muzea ČD v Lužné u Rakovníka. Foto: ČD Nostalgie


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video