CHOMUTOVSKO: Galerie, které můžete shlédnout venku

Soňa Šímová 2021-03-18 08:41:00

REGION (soš, tz) — Chybí vám v době zavřených galerií umění? Není nic jednoduššího, než za ním vyrazit ven. Zajímavé výstavy, které vám zpestří zdravotní procházku, najdete v Chomutově, Jirkově i Kadani. Na výběr máte z obrazů, fotografií i grafitti. Na jedné z chomutovských výstav si také dokonce můžete přečíst Všeobecnou deklaraci lidských práv OSN.

Chomutov

V čekárně železniční stanice Chomutov město je k vidění nová výstava. Výtvarník Jan Chabr zde představil Ilustrovaná lidská práva, jak jsou napsána ve Všeobecné deklaraci lidských práv OSN.

„Grafiky ilustrovaných lidských práv byly předtím k vidění v Českých centrech například v Londýně a jinde ve světě. Jsem ráda, že Honza výstavu upravil do rozměrů našich výstavních panelů, tedy válců na jízdní řády,“ uvedla Tereza Dvořáková ze Ženského spolku, který galerii v čekárně železniční stanice Chomutov město provozuje.

„Lidský mozek vnímal obrázky dávno před tím, než ho napadlo vynaleznout písmo. Ilustrace je tak jediným světovým jazykem, kterému rozumí úplně každý. Pokusil jsem se tedy přetlumočit i tak abstraktní myšlenky, jako jsou základní lidská práva. Ta mohou mít v důsledku velmi konkrétní dopad na naše životy, a tak je nasnadě abychom jim všichni dobře rozuměli.“

Nápad na netradiční umístění galerie vznikl před dvěma lety a od té doby je příjemným zpestřením nejen cestujících, kteří zde čekají na vlak. Na tento rok chystá ještě výstavy laureáta divácké Ceny Jindřicha Chalupeckého Richarda Loskota, kladenské výtvarnice Dagmar Šubrtové nebo úspěšného scénografa a architekta Aleše Valáška.

Procházku z nádraží si můžete protáhnout až na sídliště Kamenná, kde se nachází Galerie v podchodu. Grafitti tu není ledabyle nastříkané na stěny, ale na deskách přímo k tomu určených. Po domluvě s provozovatelem se na nich navíc může realizovat každý, kdo má tento druh umění rád.

Kadaň

Zachycení každodenních okamžiků života okolo nás objektivy několika různých fotografů, pro které je fotografování jejich koníčkem. Taková je výstava na kadaňském Studentském náměstí. Snímky spolku Fotoklub08 Kadaň si můžete prohlédnout až do 2. května.

Jirkov

Nahlédněte za vstupní bránu Galerie Jirkov. V současné době zde můžete obdivovat obrazy Mileny Talaváňové— Pilné. 

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video