Ke kritice Pirátů na téma politických trafik v Krajské zdravotní se přidali i komunisté. Kraj prý nezvládá očkování i jiné věci

Tomáš Skřipský 2021-03-25 07:19:00

REGION (tos) — Poté, co severočeští Piráti upozornili skutečnost, že společnost Krajská zdravotní vyplatila za poradenskou činnost statisíce korun pravé ruce hejtmana Jana Schillera a krajské místopředsedkyní ANO Vladislavě Marschallové, připojili se ke kritice i komunisté. „Klub zastupitelů KSČM s obavami sleduje chování koalice ANO, ODS a Spojenců pro kraj v Ústeckém kraji. Události posledních dnů jsou pouze vyvrcholením jejího chaotického čtyřměsíčního vládnutí. Od začátku k řízení kraje nepřistupují jako správci, ale jako uzurpátoři,“ uvedli zastupitelé KSČM minulý týden.

Komunistům kromě překotného dosazování lidí do Krajské zdravotní vadí údajné zastavení přípravy veškerých investic. Jde kupříkladu o investice do nemocnic v Děčíně, Ústí nad Labem a Chomutově, které jsou dlouhodobě plánované a důležité pro kvalitní fungování zdravotní péče. „Investice jsme v posledních dvou volebních obdobích nezastavili dokonce ani při splácení miliardových dluhů, které nám předchozí vláda s účastí ODS zanechala například po ROPu Severozápad. Ústecký kraj vlastní majetek v hodnotě téměř 30 miliard korun, který slouží jeho obyvatelům. A pro obyvatele kraje je třeba tento majetek řádně udržovat a rozvíjet. Není možné zcela zastavit investice,“ řekl předseda zastupitelského klubu KSČM a dřívější náměstek hejtmana Jaroslav Komínek.

Zrušení investic se dotklo také zřízení muzea vozidel Praga, které mělo vzniknout v Chomutově a stát se turistickým magnetem celostátního významu. Hlavní část projektu se podle Komínka přitom již uskutečnila — Ústecký kraj v minulém volebním období získal od majitele na 30 let výjimečnou sbírku, která se řadí mezi trojici nejlepších na světě. V současnosti se zdá, že muzeum nevznikne, a nedoplní tak v nejzápadnějším okresním městě kraje oblíbený depozitář železničních vozidel.

Samostatnou kapitolou je podle severočeských komunistů naprostý chaos v očkování. Ústecký kraj měl podle nich minulý týden naočkováno přibližně 7,5 dávky na sto obyvatel. Nepatrně hůře na tom byly jen tři kraje, z nichž nejhorší Zlínský vykazoval 6,7 dávky na sto obyvatel. Naproti tomu rovná polovina krajů se pohybuje kolem deseti naočkovaných dávek na sto obyvatel.

„Ústecký kraj zaspal při zřizování krajských očkovacích center, a tak silně prosazuje soukromá. Do hrstky soukromých očkovacích center proudí takové množství vakcín, že tato centra zcela mimo systém registrací očkují takřka „kde koho“, a to nejen lidi pod 70 let, ale dokonce i obyvatele jiných krajů. Praktičtí lékaři přitom stále čekají na vakcíny pro své pacienty,“ uvedl Klub zastupitelů KSČM, který považuje za neomluvitelné, že nemocnice Krajské zdravotní stále nejsou připraveny k očkování registrovaných nejohroženějších skupin obyvatel. „Přenechávají jej jiným zařízením, která sice očkování po organizační stránce bez problémů zvládají, ale očkují mimo pořadník a lidi z jiných krajů. Obyvatelé Ústeckého kraje, kteří se poctivě zaregistrovali do systému, zatím čekají doma na SMS pozvánku k očkování,“ tvrdí krajští zastupitelé za KSČM.

O vyjádření k prohlášení Klubu zastupitelů KSČM jsme požádali hejtmana Schillera a jeho dva náměstky — Jiřího Kulhánka (ODS) a Jiřího Řeháka (Spojenci pro kraj). Do uzávěrky dnešního vydání se vyjádřil jen Jiří Kulhánek. Ten popřel, že by došlo k zastavení přípravy investic. „Opak je pravdou. Během ledna a února jsme dali do zastupitelstva přípravu investic za více jak 900 miliónů a to zejména do velmi zanedbaných škol, které kraj zřizuje a na které si nenašlo minulé vedení s panem Komínkem za celých osm let ani čas je navštívit, natož zajistit nejnutnější opravy, aby vůbec mohly fungovat,“ řekl náměstek hejtmana. Stejně tak kraj podle něj připravuje opravy řady mostů ve svém vlastnictví, které jsou na hraně havarijního stavu, opět velmi zanedbané a nebezpečné pro provoz.

„Pan Komínek asi na zastupitelstvu nedával při projednávání investic pozor. Jedna z mála akcí, která se odložila, nikoliv zrušila, je muzeum pragovek, kterou si prosadilo minulé vedení kraje za velmi nevýhodných smluvních podmínek. Jednáme o možné spoluúčasti národního technického muzea a budeme jednat i s městem Chomutov pro zajištění vyváženějších podmínek provozu a pronájmu. Chápu, že historické pragovky jsou krásné a přilákají řadu turistů, ale nemůže to být za každou cenu,“ uvedl Kulhánek.

Ten naopak souhlasí s kritikou přidělování „trafik“. „Rozdávání funkcí různým poradcům je nepřijatelné a my, jako klub ODS, chceme důsledně celou věc prošetřit. Zástupci ODS v koalici žádné poradce nemají a žádné trafiky nerozdávají, umíme si poradit sami,“ uvedl.

Otázku očkování prý Kulhánek neumí posoudit, protože není součástí krajského očkovacího týmu. Jako zástupce zřizovatele nemocnice v Kadani, která není součástí Krajské zdravotní, ale s klidným svědomím konstatuje, že městská nemocnice se připravila na očkování velice rychle a kvalitně. „Zvládá i péči o covidové pacienty a mohla by jít příkladem ostatním zařízením v kraji. Rozhodně se v nemocnici Kadaň neočkuje chaoticky. Za mě velké poděkování a poklona našim zdravotníkům, kteří dokáží s největším úsilím zachraňovat životy pacientům celého okresu, včetně chomutovských, kde mám mnoho přátel a jsem rád, že v těžké době může pomoci i malá nemocnice v Kadani,“ uzavřel Jiří Kulhánek.

Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video