Zajímavá místa okresu Louny. Vydejte se na vyhlídku u Markvarce

Lucie Steklá 2021-04-01 12:04:00

Výhledů na České středohoří je na Lounsku několik. Pokud se jich nemůžete nabažit, jeden takový nabízí nová vyhlídka u obce Markvarec.

A je to výhled nejen na středohoří, ale při dobré viditelnosti dohlédnete na vrcholky Krušných hor a dalších kopců v širokém okolí. Vyhlídkové panorama, za jehož vznikem stojí Stanislav Křivánek z Markvarce, bylo slavnostně odhaleno loni v září u příležitosti šesti-stého výročí první písemné zmínky o obci Markvarec. Pro odpočinek u vyhlídky v minulém týdnu nově přibyly ,,lavičky“ z kůlů. Vyhlídka nabízí pět spojených panelů panoramatické fotografie a popisy kopců, hor, pohoří, které jsou odtud vidět. Barevné označení objektů na panoramatu má strukturu v podobě názvu útvaru, vzdálenosti v kilometrech a nadmořské výšky. Nad každým pohořím jsou v rámečku uvedeny základní informace (název, délka nebo viditelnost a nadmořská výška), nad Českým středohořím rámeček není, je rovnou uvedena nadmořská výška.

Vyhlídka má také svůj bod Life is Skill, který lze načíst pomocí aplikace ,,LiSApp“. Jedná se o aplikaci Ústavu Life Is Skill, který vznikl jako nezisková organizace se zaměřením na děti a mládež ve školním věku. Jeho hlavní náplní je provoz projektu LiS, který motivuje děti a mládež k volnočasovým aktivitám. ,,Díky našemu projektu se do volnočasových aktivit zapojuje více dětí a mládeže, na které čekají zajímavé odměny. Pomáháme naplnit volný čas pro každého, kdo má zájem. Hlavně pomáháme ten zájem vzbudit, udržet a naplnit. Zdá se to jednoduché, jenže není. A my jsme se rozhodli nebýt letargičtí a opravdu pro to něco udě-lat. Něco tak moc zajímavého, že žádné dítko školou povinné neodolá a žádný mládežník naším nástrahám neunikne. My Vás prostě učíme žít život, neboť život je umění,“ uvádějí autoři aplikace. Po načtení bodu získá účastník jeden bod, častý návštěvník takto může body sbírat každý den.

Do tohoto projektu je zapojena také nedaleká stezka U Petra a Pavla a její stanoviště U Křížku i stanoviště druhé, nebo Naučná stezka Údolí Hasiny u Lipence. Zapojeny jsou například také všechny tři muzejní budovy v Žatci. Když už je v rámci omezení od tohoto týdne možné sportovat v rámci okresu, dá se například vyjížďka na kole na Markvarec prodloužit až do Žatce, který není tak daleko.

Chcete-li v aplikaci body sbírat v rámci okresu Louny, můžete navštívit Vidovle přístřešek mezi Blažimí a Bitozevsí, kapličku sv. Václava v Blšanech u Loun, rozhlednu Rubín, nebo Schillerovu rozhlednu v Kryrech. Body si připíšete také na náměstí v Krásném Dvoře, u kaple Všech svatých v Petrohradě, vyhlídky v Nepomyšli, u Bílého kříže v Lubenci, turistickém přístřešku Pod Věží ve Vroutku, zřícenině hradu Křečov u Podbořanského Rohozce, nebo bunkru v Očihově. Text, foto: Lucie Steklá


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video