Žena důvěřovala ,,bankéři”, málem přišla o dva miliony ze svého účtu

Lucie Steklá 2021-04-21 15:57:00

Lounsko (lus) Že jsou lidé nepoučitelní, o tom se v minulých dnech přesvědčili policisté v Lounech. Od minulého týdne totiž prověřují další pokus o bankovní podvod. Policisté současně varují před praktikami bankovních podvodníků, kteří vás mohou připravit o životní úspory.

"Údajný pracovník banky telefonicky kontaktoval mladou ženu s tím, že byl napaden její bankovní účet. Přesvědčil ji, aby z bezpečnostních důvodů zaslala své finanční prostředky na jiný účet, který uvedl. Po několika hovorech neznámému muži žena uvěřila a na uvedený účet poukázala částku převyšující dva miliony korun,“ přiblížila případ policejní mluvčí Alena Bartošová. Podle jejích slov se v  tomto případě naštěstí podařilo převod peněz zastavit. "Žena ještě včas pojala podezření a věc si ověřila u svého bankovního ústavu. Tam zjistila, že se jedná o podvod,“ dodala mluvčí s tím, že policisté věc prověřují jako pokus trestného činu podvodu s trestní sazbou v rozmezí od dvou do osmi let. Po pachateli pátrají.
Podobných podvodných jednání, při kterých desítky lidí přišly o nemalé finanční prostředky, prověřují policisté v Ústeckém kraji více. Ač policisté na obdobné podvodné praktiky upozorňují, stále k nim dochází. Stejně jako žena z Lounska, i další poškození reagovali na podvodné telefonáty nebo emaily s tím, že je jejich účet zablokován nebo služby v internetovém bankovnictví jinak omezeny, a podvodníkům vyzradili přístupové údaje. Policisté evidují statisícové, v několika případech i milionové škody. "Nereagujte na emaily, telefonáty či zprávy ze sociálních sítí, kterými se kdosi vydává za pracovníka banky a chce pod záminkou získat přístupové údaje nebo vás nabádá k převodu peněz. Banka po svých klientech touto cestou nikdy nepožaduje přístupová hesla, nikdy nezasílá klientům jakékoliv odkazy na webové stránky ani formuláře, kde mají tyto údaje vyplnit! Ani po nich touto cestou nepožaduje převody finančních prostředků!“ upozornila Bartošová.
Jakýkoli podobný telefonát či email je třeba ověřit u bankovního ústavu prostřednictvím oficiálních kontaktů. Podvodné zprávy je možné odhalit i při bližším zkoumání názvu emailové schránky odesílatele nebo přímo z internetového odkazu na podvodné stránky, které vypadají jako pravé.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video