Sportovní pauza nás stmelila, na závodní sezonu se těšíme, říká trenér atletů J. Hřích

Lucie Steklá 2021-04-21 14:23:54

Když loni v březnu došlo ze dne na den k přerušení sportovního života v republice, nikdo netušil, že vynucená pauza bude trvat, s malými přestávkami, více než rok. Jak toto období prožili atleti z Atletického klubu Louny a AC Tepo Kladno (s nímž lounský klub navázal spolupráci), jsme se zeptali trenéra Jana Hřícha.

Rozhovor s Janem Hříchem o AK Louny

     Jak v klubu vnímáte víceméně roční sportovní pauzu ?

Pozitivně i negativně. Negativně v tom, že nemůžeme pořádně závodit a zjistit, jak na tom atleti jsou, i když některé závody proběhly. Pozitivně v tom, že jsme se stmelili, máme dlouhou přípravu a věříme tomu, že natrénované hodiny se projeví již v květnu a červnu letošního roku na závodech.

     Během loňského roku jste se zúčastnili několika závodů, bylo to pro zužitkování natrénovaných hodin dostačující?

Bylo, i když to nebylo podle představ..., ale osobáčky padaly a to bylo důležité.

     Jak jste na tom v současné době v klubu s trénováním? Je v plánu soustředění?

Musím přiznat, že po domluvě s rodiči se neustále scházíme na ,,procházkách“ mimo zastavěnou zónu v okolí Loun. Půl roku to takto praktikujeme pětkrát v týdnu a má-me radost z toho, že atleti chodí na ,,procházky“ pravidelně. Soustředění? Měli jsme v plánu zimní a jarní. Bohužel díky situaci v ČR jsme jej museli zrušit. Nyní máme v plánu letní soustředění v termínu 14. až 20. srpna v Mariánské na chatě Lesanka.

     Věříte, že nadcházející jaro umožní ,,trvalý návrat k normálu“?

Věříme. Už je to všechno dlouhé a hlavně děti by se už opět měly vrátit nejen do škol, ale i ke sportování.

     Lounský běžecký pohár míří do sedmého ročníku. Zhodnotil byste ty dosavadní? Jak bude vypadat ten letošní?

Ano, LBP 2021 bude. Minulé ročníky byly vynikající, účast byla mezi 80 až sty závodníky v každém kole, což považujeme za skvělé číslo. Pohár bude opět tříkolový a začneme koncem měsíce června 2021 v Lounech na ,,sedmičce“ (Základní škola Prokopa Holého). V říjnu bude pohár pokračovat závodem Okolo Pravdy a následovat bude finále na Rané. Termíny ještě ladíme, všem včas dáme vědět.

     Přijímáte do klubu nové členy?

Po jedenácti letech fungování klubu bych chtěl za všechny členy říci, že přijímáme, ALE pouze ty, kteří chtějí opravdu dělat atletiku. Vím, že to možná zní sobecky, ale uvědomte si, že máme zkušenosti s příchody a odchody, kdy nejprve převládá nadšení a po několika trénincích děti končí. Hledáme typy dětí, které chtějí provozovat atletiku dlouhodoběji.

     Váš klub spolupracuje s kladenským AC, což je určitě velkým přínosem pro atlety...

Spolupráci s klubem AC TEPO Kladno bereme tak, že je to vstupenka do velké atletiky. Mládežnická družstva bojují v každé kategorii na republikové úrovni. Muži i ženy bojují v družstvech v extralize. Jednotlivci na Kladně mají parádní výsledky na republikové úrovni, a to od kategorie žactva až po dospělé. Jezdíme na Kladno i trénovat a podmínky, které nám nabízí místní klub, jsou oproti Lounům fantastické. Myslím, že i Kladeňáci jsou rádi, že jsme mezi nimi a pomáháme jim hlavně v soutěži družstev a při štafetách. Přijali nás pozitivně. Kdyby jsme nedali šanci našim atletům využít možnost spolupracovat s kladenským klubem, tak si myslím, že by ani neměli takové výkony, jaké mají. Hlavně mají obrovskou motivaci, když vidí, jak se tam opravdu maká a dělá atletika.


Atletický rok ovlivnil covid. Na závodech, které se uskutečnily, podali lounští atleti skvělé výkony. Sezonu zahájili přebory a ukončili šampionátem v krosu

Koronavirová epidemie již čtrnáctý měsíc ovlivňuje život v naší zemi. Děti školní výuku absolvují převážně distančně, odzvonilo jak kulturním, tak sportovním akcím. Sportovat se mohlo jen několik týdnů na začátku roku, v létě a chvíli v závěru loňského roku. Na nás-ledujících řádcích se dočtete, jak se v závodech dařilo běžcům Atletického klubu Louny.

Atletická sezona loňského roku byla poznamenána koronavirovými omezeními. V rámci Ústeckého kraje lounští atleti stihli halovou sezonu krajských přeborů, jarní sezona už nezačala. Atleti tak přišli o řadu závodů, na ovály a běžecké tratě v přírodě se krátce vrátili na začátku června. Po letní pauze, kterou atleti neúnavně věnovali přípravě na podzimní sezonu, se ale opět závodilo jen krátkou dobu. Po omezení sportovních akcí v říjnu se běžci na startovní čáru postavili jen v prosinci v rámci Mistrovství České republiky v přespolním běhu. Na následujících řádcích si připomene, jak byli atleti AK Louny, včetně těch, kteří v této době již hájí barvy AC Tepo Kladno, úspěšní.

Každoroční atletickou sezonu zahajují halové přebory a mistrovství. Stříbrné medaile přivezli Jan Hřích (ročník 2003; 800 metrů) a Eliška Zahrádková (ročník 2003; 1 500 metrů, oba AC Kladno) z halového přeboru Středočeského kraje dorostu (11. ledna; Praha Strahov). Následující den získala zla-tou medaili na přeboru Středočeského kraje žactva (Praha Strahov, AK Louny) na trati patnáct set metrů s časem 5:05,51 minuty.

Lounští atleti byli úspěšní také následující víkend na přeborech žactva Ústeckého kra-je v Jablonci nad Nisou. Stříbro přivezli To-máš Herink (ročník 2005; běh 1 500 m; 5:04,54) a Lukáš Laurich (ročník 2007) ve skoku dalekém za výkon 414 cm. Laurich uspěl také ve sprintu na 60 m, když s časem 8,60 vt. doběhl na bronzové příčce. Stejný stupeň vítězů obsadil také Ondřej Valoušek (ročník 2006) v běhu na 800 m (2:27,16).

Na únorovém MČR dorostu v Ostravě doběhli J. Hřích (400 m; 50,99 vt.) a E. Zahrádková shodně na sedmém místě. Na tomto atletickém šampionátu Hřích ještě pomohl kladenskému klubu ke stříbrné medaili ve štafetě dorostenců v běhu na 4 x 200 m. Veronika Vávrová si na žákovském MČR v pražské Stromovce doběhla pro medaili bronzovou v čase 4:54,81 minuty.

Po nucené sportovní pauze od března 2020 atleti ,,restartovali“ první červnový den sezonu v rámci celorepublikové akce Spolu na startu. V Žatci se závodů na stadionu Mládí zúčastnili mladší atleti, starší závodili na Kladně. S přicházejícím létem atleti mě-síce individuální přípravy zúročili na dráhových krajských přeborech. Zlato za běh na 400 m (50,32 vt.) a stříbro za 200 m (23,41 vt.) získal na KP Středočeského kraje jednotlivců dorostu v Kladně J. Hřích, bronzovou medaili přivezl z KP Ústeckého kraje jednotlivců ve vícebojích v Meziboří Matěj Smetana. Na stejných závodech se čtvrtý umístil Jakub Parkman, osmé místo Tomáš Laurich a 11. se umístila Barbora Pelánová (všichni ročník 2009).

Přebory ÚK jednotlivců žactva a elévstva na dráze v Bílině byly pro AK Louny také úspěšné. Poslední červnovou sobotu získal L. Laurich zlatou medaili ve sprintu na 60 m (8,31 vt.) a stříbrnou ve skoku dalekém (436 cm), J. Parkman skončil druhý v běhu na 60 m (9,18 vt.), třetí místo v běhu na 600 metrů obsadil M. Smetana (2:01,67). Čtvrté místo obsadili B. Pelánová v hodu míčkem (28,74 m), Ela Lošťáková v běhu na 600 m 600m(2:03,00) a J. Parkman ve skoku dalekém (379 cm), šestý skončil T. Laurich ve sprintu (9,57 vt.) a dálce (365 cm), sedmý M. Smetana v dálce (351 cm).

Přelom léta a podzimu se nesl ve znamení republikových šampionátů. V srpnu se uskutečnilo MČR mužů a žen v Plzni. Uspěl na něm J. Hřích coby člen štafety mužů AC TEPO Kladno na 4x400 m, kde se podílel na zisku bronzové medaile (3.13,89), na MČR dorostu v Ostravě skončil Hřích sed-mý v běhu na 400 metrů (50,79; v rozběhu 50,33 vt.). Zahrádková na stejném šampionátu doběhla také sedmá na osmisetmetrové trati (2:20,34; v rozběhu 2:18,45vt.). Stříbro na republikovém šampionátu získal J. Hřích se štafetou dorostenců, stejně jako E. Zahrádková se štafetou dorostenek. Na MČR žactva v Třinci V. Vávrová v běhu na 800 m (2:22,21) skončila v rozběhu čtvrtá. ,,Doplatila na nejpomalejší rozběh, kdy se jí nepodařilo postoupit do finále, ale i tak zaběhla skvělý čas,” řekl k závodu trenér J. Hřích. Na říjnovém MČR družstev se dařilo kladenskému klubu, s nímž zlatou medaili získaly atletky E. Zahrádková a V. Vávrová, páté místo obsadil s družstvem J. Hřích. Atletky Zahrádková a Vávrová dále startovaly v barvách AC TEPO Kladno ve druhé lize (Liberec, Turnov). Hřích startoval v barvách AC TEPO Kladno v extralize, kde ve finále v Ostravě muži skončili na celkovém 4. místě. Pomáhal hlavně při štafetě 4 x 400 metrů.

S další vlnou epidemie následovala další sportovní pauza a atleti se vrátili k individuálnímu trénování. Na startovní čáru se tak členové AK Louny a AC Kladno vrátili v polovině prosince, kdy se za zvýšených hygienických podmínek a bez účasti veřejnosti uskutečnilo MČR v přespolním běhu. Louny tam reprezentovalo několik atletů. Na trať v délce dva kilometry vyběhl L. Laurich (AK Louny, třetí zleva), který v kategorii mladších žáků doběhl v čase 8:15 minu-ty. V. Vávrová (třetí zprava) doběhla v kategorii starších žákyň s časem 12:48 minuty. Mezi staršími žáky nastoupili dva atleti AK Louny. Tomáš Herink (druhý zleva) na stejné trati doběhl v čase 11:30 minuty, Ondřej Valoušek (první zleva) s časem 12:38 minuty. S časem 12:19 doběhla v kategorii dorostenek Eliška Zahrádková (AC Tepo Kladno, druhá zprava) na tříkilometrové trati. Jan Hřích (Kladno, první zprava) na trati dlouhé čtyři kilometry doběhl v čase 14:08 minuty. ,,Na republikovém krosu nás nečekalo nic jednoduchého a pro všechny to byl super trénink. Na kros jsme se nijak nepřipravovali, byli jsme v plné přípravě a hlavně naše tréninky jsou rychlostního typu. Přesto naši borci se kousli a předvedli parádní výkony,” zhodnotil závody J. Hřích.


 

Foto: Jan Hřích (vlevo, ročník 2003) se v roce 2018 umístil na 8. místě v anketě Nejúspěšnější sportovec roku v kategorii jednotlivců mládeže. Anketu vyhlašuje Deník ve spolupráci s Českou unií sportu. Cílem ankety je popularizace sportu a sportovců zejména na regionální úrovni. Na snímku se svým otcem a současně trenérem Janem Hříchem. Na snímku dole Veronika Vávrová (ročník 2006), která v anketě uspěla o rok později ve stejné kategorii.



Foto: Ocenění běžců seriálu závodů. V rámci Lounského běžeckého poháru AK Louny pořádá několik běhů. V loňském ročníku měl být tradičním závěrečným během Májový běh, který klub pořádá na stadionu ZŠ P. Holého v Lounech. Vládní opatření ale termín závodu posunula o sedm měsíců, nakonec tak proběhl až v polovině prosince. Aby byly dodrženy povolené počty účastníků, v Lounech běhali jen zástupci mládežnických kategorií, kategorie dospělých byla o týden dříve zakončena ,,mikulášským” během Okolo Pravdy, na oblíbené trati lounských běžců. V rámci poháru jsou oceněni všichni závodníci, kteří se běhu účastí (na snímku), tři nejrychlejší běžci celého seriálu poté obdrží poháry. Foto: Lucie Steklá


Foto: Letní soustředění lounský AK pořádá každý rok v srpnu v Krušných horách. Atleti se pilně připravují v areálu chaty Lesanka v Mariánské, kam jezdí pravidelně již několik let. V ,,časech bez covidu” se na chatu atleti vrací i na podzimní či zimní soustředění. Během letní přípravy se samozřejmě najde čas i na hry a výlety. Snímek je z výšlapu na Plešivec. Foto: Lucie Steklá



Foto: Atleti lounského AK na prosincovém republikovém šampionátu v krosu. Foto: Lucie Steklá



Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video