V Radíčevsi se usídlily nutrie. Lidé je chodí krmit, čímž zadělávají na problém

Hedvika Mašková 2021-04-26 09:30:00

Dříve byly raritou, dnes není problém objevit je u kdejaké řeky či rybníka. Řeč je o nutriích, které se zhruba před rokem zabydlely také u rybníku v Radíčevsi. Rychle se množí a dost tomu nahrává i fakt, že se je lidé naučili krmit. Na první pohled možná roztomilé zvířátko však dokáže napáchat pěkné škody. Vláda ještě nepředložila avizovanou novelu, která má výskyt nutrií regulovat. Pomoc by ale mohla připravovaná závazná vyhláška žateckého odboru místního hospodářství a majetku, která zakáže krmení volně žijících zvířat.

,,Vůbec nevím, jak se nutrie do Radíčevsi dostaly, ale určitě nepřijely autobusem. Nevěstí to nic dobrého, jsou jako neřízená střela. Již stihly zlikvidovat co mohly, zejména břehy s orobincem. Domnívám se, že jich v okolí rybníka žije kolem deseti až dvanácti kusů. Lidé si z nich udělali atrakci a chodí je krmit, hází jim zelí a podobně. Jejich výskyt jsem na městě ohlásil, ale nikdo se dosud nezajímal,“ sdělil nám předseda osadního výboru místní části Radíčeves Jindřich Kolouch.

V nedalekém Lipenci před lety řešili obdobný problém, kdy nutrie likvidovaly hráz pod tamní silnicí. Přes Radíčeves vede důležitá dopravní tepna ve směru na Podbořany a Plzeň. Pokud by se zde nutrie činily stejně jako v Lipenci, mohly by napáchat obrovské škody. Zeptali jsme se proto městského oddělení životního prostředí, zda tu problém s výskytem nutrií zaznamenali a případně začali s jeho řešením.

,,O této skutečnosti od osadního výboru nevíme. Odbor místního hospodářství a majetku připravuje obecně závaznou vyhlášku k zákazu krmení volně žijících zvířat. Základem je tyto volně žijící zvířata občany nekrmit, aby nedocházelo k jejich nekontrolovatelnému množení. I několik kusů může působit velké škody na majetku,“ odpověděla nám vedoucí oddělení životního prostředí Kateřina Frýdová a nadto doplnila: ,,Nutrie jako druh je uvedena v Nařízení EU č. 1143/2014 o prevenci a regulaci, zavlékání či vysazování a šíření invazních nepůvodních druhů. Ministerstvo životního prostředí dosud nepředložilo novelu právních předpisů, která by řešila pravidla jejich regulace. Lov nutrií může být realizován ve smyslu zákona o myslivosti pouze mysliveckým hospodářem a mysliveckou stráží. Na nehonebních pozemcích má nutrie status podobný jako ostatní volně žijící živočichové a může být lovena bez omezení v mezích zákona na ochranu přírody a zákona na ochranu zvířat proti týrání.“

Populace nutrií říčních, kterým se přezdívá také vodní krysy, v české přírodě narůstá. Ničí náš ekosystém a vytlačují původní živočišné druhy. Staví si pod zemí chodby a nory, do toho spásají vegetaci na březích a hrázích, takže hrozí jejich eroze. Navíc tím ubírají ptactvu prostor pro hnízdění. A problém už představují i pro zemědělce, kteří pěstují plodiny poblíž řek či rybníků. Nutrie se k nim totiž vypravují na pastvu. Každá z nich denně spořádá třeba až dva kilogramy většinou rostlinné stravy.

A jelikož patří k hlodavcům, může i ona přenášet nejrůznější nemoci. Odborníci hovoří třeba o leptospiróze, salmonele, tularemii, brucelóze nebo krysí žloutence. Mohou mít i nejrůznější parazity a v jejich mase se někdy vyskytuje cizopasník svalovec. Problém představuje i fakt, že v naší přírodě nemá nutrie přirozené nepřátele. Zato se rychle množí – při dobrých podmínkách může mít až šest mláďat třikrát do roka.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video