Děti se vrátily zpátky do lavic. Povinné testování zvládly bez problémů

Hedvika Mašková 2021-04-28 11:00:00

Téměř polovina žáků prvního stupně a předškoláci se předminulé pondělí vrátili po dlouhých týdnech do základních a mateřských škol. Druhá půlka žáků v rámci takzvané rotační výuky nastoupila tento týden. Všechny děti, jak v základních, tak i v mateřských školách, musely být otestovány. Antigenní testy na covid-19 dvakrát týdně jsou podmínkou Ministerstva zdravotnictví pro umožnění nástupu do vzdělávacího zařízení. Další harmonogram otevírání škol podle premiéra zatím není jasný.

,,První týden testování žáků jsme zvládli bez problémů. U žáků ani u zaměstnanců naší školy jsme neměli žádný pozitivní výsledek testu na Covid-19,“ sdělila nám zkušenosti s pondělním a čtvrtečním testováním na Základní škole Petra Bezruče v Žatci její ředitelka Zděnka Pejšová a doplnila: ,,Žáci se testovali hned po příchodu do školy v učebnách ve skupinách po patnácti, kvůli rozestupům, za asistence třídních učitelů a asistentů pedagoga.“

Vstup druhých osob do škol je po dobu pandemie sice zakázán, ale kvůli obavám rodičů z testování jejich ratolestí, či „počátečnímu ostychu“, jak řekl šéf resortu školství Robert Plaga, ministerstvo povolilo přítomnost rodičů při odebírání vzorků.

,,První třídy, u kterých se předpokládala větší asistence ze strany rodičů, se testovaly v prostorách školní družiny. Této možnosti využilo celkem jedenáct rodičů. Také zákonní zástupci 2. a 3. tříd mohou být přítomni u testování svých dětí v prostorách šaten, kde jsou pro ně připraveny stolky se vším potřebným. U tohoto testování jsem přítomna já a paní zástupkyně. Svým dětem přišlo pomoci asi deset rodičů,“ prozradila ředitelka Základní školy Petra Bezruče Zděnka Pejšová.

Od minulého pondělí se vrátily do mateřských škol děti s povinným předškolním vzděláváním a také děti rodičů integrovaného záchranného systému a vybraných profesí. Ve školkách mohou být pouze v neměnných skupinách nejvýše po patnácti dětech. V mateřských školách provádějí dětem testování výhradně jejich zákonní zástupci, kteří jsou povinni nosit respirátory. Děti pak respirátory ani roušky v mateřské škole nosit nemusí.

Kromě testování se základní a mateřské školy musejí v ojedinělých případech potýkat také s problémem s rodiči, kteří testování odmítají. Žáci na základních školách mají oproti školkovým dětem navíc povinnost nosit po celou dobu pobytu ve škole ochranu úst a nosu. I to se některým rodičům nezamlouvá. ,,Vím od třídních učitelů, že se některým rodičům nošení roušek a testování ve škole nelíbí, proto své děti nechali doma. Jsou to ale jen ojedinělé případy,“ dodala na závěr Zděnka Pejšová.

Popiska foto: Dlouhá ,,školní pauza“ byla pro všechny žáky velice těžká. ,,Chybí jim hlavně sociální kontakt s vrstevníky. Myslím, že nejtěžší je pro prvňáčky a druháčky, kteří ještě nemají vytvořené a zafixované školní návyky,“ domnívá se ředitelka Základní školy Petra Bezruče v Žatci Zděnka Pejšová. Dětičky ze 2. A (na fotografii) z této základní školy byly proto moc rády, že mohly minulé pondělí usednout do lavic vedle svých spolužáků. Foto: archiv ZŠ Petra Bezruče

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video