Nebezpečnou křižovatku nahradí ,,kruhák”

Lucie Steklá 2021-05-05 12:44:58

Na frekventované silnici u Dobroměřic se má okružní křižovatka začít stavět za dva roky.

Dobroměřice (lus) Rok 2023. To je termín, kdy by mohla začít realizace stavby, která změní křižovatku protínající obec Dobroměřice. Na silnici I/28 Louny - Most a jejího křížení s ,,malými” Dobroměřicemi Ředitelství silnic a dálnic postaví okružní křižovatku.

Tato křižovatka je z hlediska bezpečnosti dlouhodobě diskutovaným tématem a dochází na ní často k nehodám a není tomu tak dlouho, co byla dopravními policisty označena za jedno z nejvíce nebezpečných míst silnic lounského okresu. O řešení této komplikované křižovatky usiluje vedení obce Dobroměřice dlouhodobě.

Důvodem přeměny křižovatky na okružní jsou závěry bezpečnostní inspekce, jež v mí-stě proběhla v květnu roku 2019, a která označila toto místo za rizikové. Podle posledního sčítání dopravy, které na tomto úseku proběhlo v roce 2016, křižovatkou za čtyřiadvacet hodin projede více než devět tisíc vozidel.

Stanovený rok přestavby vzešel jak ze samotných příprav projektu, tak i ze žádosti starostky obce Ivany Sihlovcové, kterou ŘSD respektuje. Termín realizace by se neměl krýt s dobou, kdy má na opačném konci obce probíhat rekonstrukce inundačního mostu a v souvislosti s tím se dá předpokládat zhuštění dopravy na zmíněné křižovatce. Po dobu rekonstrukce mostu, který má trvat zhruba dva roky, má být v místě frekventované křižovatky umístěna provizorní okružní křižovatka. ,,V současné době je příprava stavby okružní křižovatky Dobroměřice ve fázi zapracování připomínek objednatele k projektové dokumentaci pro vydání společného povolení,“ vysvětlila mluvčí ŘSD Nina Ledvinová. Podle jejích slov stavba řeší výstavbu okružní křižovatky v místě stávající průsečné křižovatky silnic I/28 a III/25013. Stavební úpravy na silnic první třídy začínají v provozním kilometru 2,693 a končí v kilometru 2,820. Na silnici třetí třídy, začínající v Dobroměřicích jako ulice Komenského a pokračující v ,,malých“ Dobroměřicích jako ulice 5. května, je pak úpravami dotčen úsek od kilometru 5,853 po kilometr 5,980. Investorem stavby bude ŘSD České republiky.

Se zvýšením bezpečnosti křižovatky souvisí i několik opatření provedených v posledních měsících. Na podzim loňského roku před křižovatkou u Dobroměřic přibyly modré pruhy. Jedná se o povrch o něco drsnější, než zbytek silnice. ,,Takový povrch má pomáhat v případě smyku, nebo mu dokonce předcházet či snížit brzdnou dráhu. Navíc barevné rozlišení má i psychologický význam, který upozorňuje řidiče, že je něco jinak a měli by se podle toho chovat. V tomto případě by se mělo jednat o další upozornění na křižovatku ve spolupráci se svislým dopravním značením,“ vysvětlila N. Ledvinová. Navíc se na silnici dopravní značky začátku a konce obce posunuly až na tuto křižovatku a pro auta na ní platí maximální padesátka.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video