Návrh zákona je nepodarek

Redakce 2021-05-12 13:24:16

REGION (tz, tos) — Zastupitelstvo Ústeckého kraje nesouhlasí s návrhem zákona o dostupném bydlení v podobě, v jaké jej kraj obdržel v rámci meziresortního připomínkového řízení. Návrh z dílny poslanců ČSSD je podle náměstka hejtmana Jiřího Kulhánka nekvalitní, zbrkle připravený nepodarek.

„Návrh je bohužel šit horkou jehlou s řadou nedostatků, které přinesou při případném schválení Parlamentem ČR řadu problémů našim městům a obcím. Kromě toho, že je plný procesních nedostatků, je z něj například zřejmé, že obce budou mít možnost, nikoliv povinnost, „zabezpečovat“ sociální bydlení. Zde pak hrozí další možná migrace sociálně slabých obyvatel do obcí, které aktivně přistupují k zajišťování sociálního bydlení,“ uvedl Kulhánek, který se problematikou dlouhodobě zabývá.

Se zákonem o dostupném bydlení se podle něj musí změnit i legislativa k příspěvku na bydlení, což návrh neřeší vůbec. „Promarnily se další čtyři roky, kdy mohl vzniknout kvalitní zákon o sociálním bydlení ve spojení se zákonem o příspěvcích na bydlení, a pomoci tak našemu těžce zkoušenému kraji s řešením migrace a soužití sociálně slabých občanů v našich městech. Připravený zákon o příspěvcích na bydlení, který zpracovalo Ministerstvo práce a sociálních věcí ve spolupráci s městy našeho kraje, leží již déle než rok v šuplíku. A nový zákon o sociálním bydlení ještě nemá ani plenky,“ netají své rozčarování Kulhánek, který se na přípravě zákona o příspěvcích na bydlení podílel.

Návrh zákona o dostupném bydlení označil za tristní výsledek na závěr dalšího volebního období Poslanecké sněmovny. „Ústecký kraj bude společně s obcemi regionu prosazovat přípravu a uvedení do praxe těchto zákonů v nejbližších letech. Doufáme, že nám nově zvolení poslanci po podzimních volbách budou naslouchat,“ uzavřel.

Ilustrační foto: Soňa ŠÍMOVÁ 

Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video