Zoopark Chomutov: Pozastavené investice i novinky ve výbězích

Soňa Šímová 2021-05-14 12:08:00

CHOMUTOV — Zoopark Chomutov mohl po dlouhé době opět otevřít své brány a o návštěvníky nemá nouzi. Nicméně dlouhé uzavření a opatření spojená s pandemií koronaviru se samozřejmě oblíbeného místa nejen obyvatel města dotkla. Jaké jsou ztráty a co nového se zde chystá? Na to jsem se zeptala ředitelky zooparku Věry Fryčové.

Zoopark musel být dlouhé týdny uzavřený, jak velký byl propad tržeb?

Od začátku letošního roku je propad na tržbách ze vstupného asi tři milióny korun. Také proto jsme ne-smírně vděční za podporu od lidí, kteří se úžasně chytili našeho nového projektu Solidárek, kde drobnými příspěvky na podporu konkrétních zvířat přispěli zooparku už skoro tři čtvrtě milionu korun. Patří jim za to ohromný dík.

Realizujete v současné době nějaké investiční akce?

Z aktuálních větších investic mohu zmínit například zásadní opravy na staročeském statku s domácími zvířaty, který je tak dočasně uzavřený. Jinak jsme spíše ve fázi příprav. Kvůli koronavirovým omezením muselo být odloženo například vybudování nové pochozí lávky do expozice makaků, kterou jsme chtěli mít připravenou na letošní sezónu. Během sezóny pak máme v plánu ještě rozmístit v areálu nové herní prvky pro děti a plánujeme vyhlídkovou terasu s gastro koutkem u výběhu zubrů, do které bychom se chtěli pustit po sezóně.

Návštěvníci si často stěžují, že je v Zooparku k vidění málo zvířat, plánujete je nějakým způsobem doplnit, případně upravit expozice?

V zooparku chováme skoro tisíc zvířat více než stopadesáti druhů, což rozhodně není málo. Díky své rozloze (112 hektarů) si ale můžeme dovolit mít expozice a výběhy rozsáhlejší než v jiných zoologických zahradách. Zvířata díky tomu žijí v přírodnějším prostředí a také se podle toho chovají. Což je naše deviza i pro návštěvníky. Jsme ten typ zoologické zahrady, kdy se návštěvníci možná musí na chvíli zastavit a hledat mezi stromy či keři. Ale odměnou jim je pohled na zvířata v přirozeném prostředí. A to je náš cíl.

Přesto naše expozice stále obohacujeme o nové druhy. Z poslední doby mohu zmínit například největší a naopak nejmenší plemeno oslů, nový druh jeřába nebo rozšíření skupiny pižmoňů. A chceme v tom nadále pokračovat.

Vítáte aktivitu pomoci pohybem, ze které jde část výtěžku na zooparku?

Vítáme úplně každou aktivitu, která pomáhá naší péči o zvířata, ale tahle je nám ve dvou věcech přeci jen bližší. Především proto, že organizátoři jsou z Chomutova, takže je v tom také prvek patriotismu, což se nám líbí. A také je to aktivita spojená se zdravým pohybem, což je přesně

to, k čemu vybízí i náš areál. V celé republice je spousta organizací a aktivit, které si zaslouží podporu. Proto jsme vždy vděčni za to, když si organizátoři podobných projektů vyberou náš zoopark a moc jim za to děkujeme.

Děkuji za rozhovor.

Foto: Soňa ŠÍMOVÁ

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video