Tradiční Dočesná letos opět nebude. Nahradí ji loňský formát ,,Dočesná jinak”

Hedvika Mašková 2021-05-19 13:30:00

Tradiční Dočesná ve formátu, jak ji známe z dřívějších let, letos opět kvůli nepředvídatelné situaci kolem koronaviru neproběhne. Město Žatec a hlavní organizátor Dočesné Městské divadlo Žatec však společně s místní veřejností chystají, stejně jako loni, akce menšího charakteru, a to v termínu od 1. července do 30. září pod hlavičkou ,,Žatecká Dočesná jinak”.

,,Kulturní program Dočesné 2021 byl přesunut z roku 2020. Některé skupiny odřekly, přesto v tuto dobu není možné standardním způsobem slavnosti uskutečnit. Uvidíme jaké budou podmínky, a když to situace dovolí zkusíme zorganizovat menší program v letním kině,” vysvětlil nám ředitel Městského divadla v Žatci Martin Veselý.

V loňském roce sice Dočesná ve velkém rozsahu, tak jak ji známe, neproběhla, ale byla uskutečněna jinou formou, proto zůstalo zachováno její číslování, 64. Žatecká Dočesná. Tento rok proběhne stejným způsobem, proto se také bude číslovat, letos 65. Žatecká Dočesná. První novodobá Dočesná proběhla roku 1957. Od té doby byla zrušena pouze dvakrát, a to v roce 1968 a v roce 1981, kdy byl po výbuchu na dole Pluto v Litvínově vyhlášen státní smutek.

Od července do září proběhne letos v ulicích našeho města opět Dočesná s dodatkem ,,jinak”, a to formou několika akcí.

,,Dočesná jinak se v minulém roce z pohledu obyvatel a návštěvníků vydařila a myslím, že to do budoucna může být odrazovým můstkem pro změnu, po které veřejnost několik let stále volala a přála si ji,” sdělil nám jako hlavní organizátor ředitel Městského divadla v Žatci Martin Veselý a doplnil: ,,Uvidíme, jaké možnosti přinese současná a budoucí doba k organizování masových akcí bez vstupného na volném prostranství.”

Na základě aktuální situace a vývoje rozvolňování epidemiologických opatření bylo žatecké městské divadlo nuceno znovu přesunout naplánované operní představení Georges Bizet: Carmen. Z původního termínu 22. května 2021 na náhradní termín 26. června 2021 od 21.30 hodin. Doufejme, že se již žádné změny konat nebudou a Žatečané si budou moci znovu užít nevšední zážitek opery pod širým nebem. 

Popiska foto: Loňská ,,Žatecká Dočesná jinak” se v podání Spolku rodáků a přátel města Žatce nesla v duchu začátku sklizně chmele. Nedílnou součástí tradiční Dočesné jsou chmelové a pivní soutěže, proto nechybělo ruční česání chmele, tanec s korbelem na hlavě ani pití piva na čas. S půllitrem zlatavého moku se popraly také ženy.     

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video