Lounské očkovací centrum za šest týdnů ukončí provoz

Lucie Steklá 2021-05-26 12:56:00

Louny (lus) Očkovací centrum v Lounech za šest týdnů ukončí provoz. Rozhodli o tom na pondělním jednání v prostorách centra zástupci Ústeckého kraje, Města Louny a Nemocnice AGEL Louny. Výsledkem jednání je rozhodnutí krajského koordinátora očkování proti Covid-19, z důvodu malé kapacity a dlouhé čekací doby lounského centra, o postupném utlumení činnosti očkovacího centra.

Očkovací centrum od pondělního dne nepřijímá další registrace k očkování. To nám potvrdila Martina Dolejší, která spadá do věkové skupiny 35+ a v pondělí dopoledne se chtěla k očkování zaregistrovat. ,,Lounské centrum mi rezervační systém nenabídl. Zvolila jsem proto Žatec. Druhý PIN potřebný pro výběr termínu mi přišel během pěti hodin,“ řekla.

Centrum v Lounech poslední první dávky vakcíny proti Covid-19 bude aplikovat během tohoto týdne. Od následujícího týdne budou podávány pouze druhé dávky vakcíny. ,,Úplné ukončení činnosti je plánováno na 7. července, kdy budou podány poslední druhé dávky,“ uvedla lounská radnice.

V současné době na přidělení termínu k očkování v Lounech čeká přibližně osm set zájemců, z toho pouze dvacet osob ve věku vyšším 60 let. ,,Lze tedy konstatovat, že byl splněn hlavní úkol tohoto očkovacího centra, a to zajistit v blízkosti svého bydliště očkování lidem v seniorském věku a lidem s omezenou mobilitou. Výše uvedený počet zájemců o očkování bude krajským koordinátorem očkování přesunut do očkovacího centra v Žatci. Následně se každý z nich bude moci rozhodnout, zda se v tomto centru nechá očkovat nebo zda bude preferovat jiné očkovací centrum,“ zaznělo z radnice.

„Na jednu stranu mě mrzí, že dochází k utlumení očkování v Lounech, ale s ohledem na kapacity místního centra by občané z věkové skupiny 30+ čekali na očkování i několik týdnů a nemuseli by všichni zájemci být oočkováni do začátku letních prázdnin. V okolních očkovacích centrech by se na ně mělo dostat v řádech dnů, proto částečně chápu rozhodnutí krajského koordinátora. Chtěl bych poděkovat všem, kteří pomohli rozjet očkování v Lounech a přispěli tak k proočkování nejohroženějších spoluobčanů starších 50 let,“ uvedl Pavel Janda, starosta města Loun.

Během provozu lounského očkovacího centra bylo k pondělí 24. května aplikováno přibližně sedm tisíc dávek vakcíny proti Covid-19, k termínu úplného ukončení provozu to bude více než jedenáct tisíc dávek. Zájemcům o očkování byly podávány vakcíny Comirnaty (od spol. Pfizer & BioNTech) a Moderna.

Končí také očkovací centrum v Litvínově. Obě centra vznikla za podpory místních samospráv a byl splněn jejich hlavní úkol, zajistit v blízkosti svého bydliště očkování lidem v seniorském věku a lidem s omezenou mobilitou. „Kapacity center bohužel nestačí na očkování všech zájemců v okolí. Díky skvělé práci obou center v dubnu a květnu a zvýšeným dodávkám očkovacích látek jsme se dostali do situace, že v příštích několika týdnech budou obě centra podávat klientům druhé dávky a na očkování prvních dávek tak pro rezervace nezbývá dostatečná kapacita. Reálně by termíny na první dávky vycházeli až na červenec,“ upřesnil informace Petr Severa, krajský koordinátor pro očkování.

V pondělí byla spuštěna registrace pro osoby ve věku 35-39 let, ve středu bude spuštěna registrace osob 30-34 let. Obecně se očekává, že pro tento týden a polovinu příštího se prodlouží termíny mezi registrací a nabídnutím prvního termínu pro očkování, protože očkovací centra začínají očkovat druhé dávky z prvních očkovaných v polovině dubna. „Příští týden očekáváme výrazné zvýšení dodávek očkovacích látek, a proto můžeme zvýšit kapacitu větších očkovacích center znovu i pro první dávky,“ dodal Jan Schiller, hejtman Ústeckého kraje.


Vytížení očkovacího místa v Lounech na 30 dní dopředu podle rezervací termínů

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video