Na okraji Vroutku přestřihli pásku a připili bublinkami. Ať to šlape!

Alla Želinská 2021-05-26 14:27:00

Ačkoliv na cyklostezce Vroutek – Podbořany je již delší dobu čilý ruch a cyklisté i pěší pendlují sem a tam, její kolaudace proběhla teprve nedávno a oficiální tečka za celým projektem s přestřižením pásky a slavnostním přípitkem až dnes – ve středu 26. května.

Starosta Vroutku Jaromír Kubelka spolu s investiční referentkou úřadu Monikou Kuthanovou, zastupiteli města, projektanty z Design Projekt Žatec a starostou i místostarostkou nedalekého Blatna v 10 hodin dopoledne oficiálně zahájili provoz cyklostezky – přestřižením červené stuhy a společným přípitkem bublinkami. Došlo i na křest připraveným sektem.

Nová cyklostezka dlouhá téměř 3 kilometry (přesněji psáno 2,7 km) vede v souběhu se silnicí II/226 Podbořany - Lubenec, její povrch je asfaltový. Stavěla se zhruba rok, počáteční krok k jejímu vzniku přitom byl udělán už v roce 2010, kdy starosta Vroutku požádal v rámci pozemkových úprav o vyčlenění pozemků podél silnice do Podbořan na budoucí trasu pro cyklisty. Pozemky město získalo v prosinci 2012. „Inspiroval jsem se v Německu, kde podobné cyklostezky mezi městy vedou. Samozřejmě, samo se nabízelo prodloužení cyklostezky v intravilánu Podbořan, která byla postavena dříve než ta naše,“ připomněl začátky Jaromír Kubelka. Výstavbu cyklostezky realizovalo město Vroutek za výrazné podpory Státního fondu dopravní infrastruktury, který poskytl dotaci ve výši 11,6 milionu korun, ta pokryla 85 procent nákladů. „Projekt se vydařil díky spojení sil s projektanty z Design Projekt Žatec,” zdůraznila M. Kuthanová spolupráci města s firmou Břetislava Sedláčka Design Projekt.

Nová komunikace vede od hřbitova ve Vroutku po pravé straně silnice ve směru na Podbořany, u tamní průmyslové zóny se napojuje na cyklostezku vedoucí do města. Na začátku, uprostřed a na konci cyklostezky jsou informační panely se zajímavým obsahem z historie města a okolí. Dozvíte se z nich např. i zajímavosti spojené s natáčením na zdejším vrchu Kozinec filmu Tankový prapor. Zastřešená odpočívadla s parkováním pro kola slouží výletníkům, rekreačním sportovcům i profíkům... Jako při každé stavbě, i tady se neobešlo bez větších či menších problémů v průběhu výstavby nebo i v závěru prací. Jako například chybějící patník hned na začátku cyklostezky. Ve středu při slavnostním otevření stezky si toho někteří přítomní všimli. Místo tří stojí dva... Třetí údajně špatně držel, takže ho pracovníci města museli sundat a později bude upevněn pořádně.

„Cyklostezku jsem prošel již několikrát, vždy jen v rámci kontrolního dne stavby. Na kole jezdím pouze po městě, takže kratší trasy. Po kolaudaci ji určitě vyzkouším. Alespoň jednou čestnou jízdou na kole bez elektromotoru,“ prozradil J. Kubelka. Také Monika Kuthanová, která se starala o zajištění vyhotovení projektu a zastupovala město při výstavbě trasy, cyklostezku již vyzkoušela, i s dcerou. „Po roce realizace jsem si to nemohla nechat ujít. Byla to pro mě velká zkušenost,“ řekla.

Ve středu po slavnostním otevření cyklostezky skupinka ve složení dvou zástupců žatecké společnosti Design Projekt, zastupitelů města Vroutek a starosty Blatna vyrazila na symbolickou projížďku na kolech :-) Ať to šlape! 

KRÁTKÉ VIDEO ZE STARTU VYJÍŽĎKY:


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video