Bývalé vojenské letiště bude mít svůj vlastní památník

Hedvika Mašková 2021-06-04 11:00:00

Na bývalé vojenské letiště v Žatci, na jehož místech se dnes nachází Průmyslová zóna Triangle, se doposud nezapomnělo. Ve městě i v okolí stále ještě žijí piloti, technici a bývalí vojáci, jejichž profesní život zůstane s žateckým vojenským letištěm navždy spjat. Z iniciativy ředitele průmyslové zóny Jaroslava Krcha a za pomoci poslance za Ústecký kraj Pavla Růžičky by v areálu zóny měla na bývalé vojenské letiště vzniknout důstojná vzpomínka.

,,Průmyslová zóna Triangle by chtěla upozornit na to, že zde byla letecká základna Armády České republiky. Hledali jsme proto vhodný nápad, kterým bychom celou historii připomněli a v návaznosti na to jsme i lokalizovali místo, kde by se mohl uskutečnit,“ uvedl ředitel Strategické průmyslové zóny Triangle Jaroslav Krch během první schůzky pracovní skupiny ve složení poslance Pavla Růžičky, generála Aleše Knížka z Vojenského historického ústavu v Praze, radního Ústeckého kraje Radima Laibla a zástupců spolku Letci-Žatec.

Snahou všech je v areálu průmyslové zóny umístit letoun. Pravděpodobně by mělo jít o stíhačku MiG-21, jako upomínku toho, co se zde dříve událo, a případné napojení na spolupráci České republiky a Izraele po druhé světové válce ve formě venkovní expozice na výstavních panelech. V roce 1948 totiž zbraně transportované přímo z žateckého letiště výrazně pomohly v boji nově vzniklému Izraeli proti arabským státům, za což jsou nám Izraelci vděční dodnes.

,,Když jsme se společně bavili, co zde udělat, měl jsem na mysli jednu zásadní věc – udělejme něco, co bude historicky správné. Jsem proto hrozně rád, že zde máme zástupce Vojenského historického ústavu Praha, aby byla vzpomínka na vojenské letiště v Žatci věcně správně a nemuseli jsme se za ni stydět. To je pro mě velice důležité,“ zdůraznil během schůzky poslanec za náš okres Pavel Růžička a doplnil: ,,Zúčastnil jsem se několika desítek výstav před Generálním štábem Armády České republiky v Praze na téma válečných veteránů, první světové války a dalších a musím říci, že Vojenský historický ústav dokáže formou venkovních tabel perfektně připravit expozici, která je vypovídající a správná, a to si letecký most mezi bývalým letištěm v Žatci a letištěm Ekron v Izraeli rozhodně zaslouží.“

Brigádní generál Aleš Knížek z Vojenského historického ústavu Praha přislíbil po-skytnutí výstavy o československé pomoci státu Izrael i s grafickým obsahem, která byla prezentována u nás a také v zahraničí. Objela rovněž sedmdesát židovských diaspor v USA. Zároveň generál Knížek nabídl zápůjčku letounu MiG-21 ze sbírek Vojenského historického ústavu Praha. S možností koupě letadla, které je symbolem bývalého vojenského letiště v Žatci, pak přišli zástupci spolku Letci-Žatec. Konečné slovo, co a jak se v areálu průmyslové zóny umístí, však bude na Ústeckém kraji, který zónu spravuje.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video