Ovocná alej u Slavětína se uchází o přízeň poroty soutěže inspirativních projektů

Lucie Steklá 2021-06-09 16:28:00

Slavětín (lus) Sto jedna projektů se přihlásilo do letošního ročníku soutěže Adapterra Awards. Jsou mezi nimi čtyři projekty z Ústeckého kraje, včetně jednoho z okresu Louny v kategorii Volná krajina.


Když ti něco chybí, vytvoř to. S tímto heslem a nadšením pro věc se členům Okrašlovacího spolku povedlo dokonale ozelenit polní cestu nedaleko Slavětína. A právě s touto cestou, která začala vznikat v loňském roce, se o přízeň poroty v soutěži Okrašlovací spolek Slavětín uchází. „Naším cílem je vytvořit procházkový okruh kolem Slavětína, odkud se nabízí krásný výhled na České středohoří,“ uvádí spolek.

Loni na jaře ve Slavětíně proběhla výsadba 115 mladých jabloní, které na podzim doplnilo dalších patnáct stromů a 130 keřů. Sázení v obou termínech výrazně zkomplikovala pandemie koronaviru a s ní související opatření. Loni v březnu museli organizátoři zrušit veřejnou akci, která měla sázení provázet. „Místo toho jsme se spojili s šedesáti vybranými, které jsme rozdělili na dopolední a odpolední skupinu po třiceti lidech, což byl tehdy povolený počet osob. Abychom měli jistotu, že vše stihneme, nechali jsme díry pro stromy vykopat bagrem den předem,“ řekla Vlasta Roháčová z Okrašlovacího spolku Slavětín. Na podzim byla situace ještě horší. Kvůli přísným hygienickým opatřením a výskytu nákazy přímo v obci mohli využít pomoci jen tří, čtyř dobrovolníků, kteří se zapojili hlavně do přípravné fáze sázení. „Samotná výsadba proběhla v počtu pěti dospělých a tří dětí, což bylo pro nás smutné, vzhledem k tomu, jaký jsme registrovali zájem ze strany podporovatelů spolku,“ dodává Lukáš Hájek. Reakce veřejnosti na alej jsou pozitivní. Na procházku alejí zajdou mladí i staří, rodiny s dětmi, přibyly v ní lavičky i budky pro hnízdění ptactva.

Soutěž Adapterra Awards hledá inspirativní projekty, které pomáhají přizpůsobit naše města, domy a krajinu klimatické změně. Pořadatel vytváří unikátní databázi nejlepších příkladů adaptačních opatření, ve které najde inspiraci domácí kutil i odborník. V těchto dnech projekty posuzují odborníci, aby 3. srpna zveřejnili finalisty a odstartovali letní hlasování veřejnosti. Vítězové budou zveřejnění začátkem listopadu. Vítězný projekt kategorie Volná krajina, který vybere odborná porota, obdrží finanční Cenu Nestlé ve výši sto tisíc korun.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video