Vody v nádržích Povodí Ohře bude letos dostatek

Tomáš Skřipský 2021-07-16 08:14:12

REGION (PI) — Počasí v letošním roce se v porovnání s minulými lety jeví tak trochu jako bláznivé. Jaro bylo deštivé a studené a poslední dobou, pokud nepanují tropická vedra, řádí přívalové deště, bouřky či dokonce tornáda. Nejen o tom, jak počasí ovlivňuje hydrologickou situaci, jsme si povídali s generálním ředitelem Povodí Ohře Zbyňkem Folkem.

Oblast správního území Povodí Ohře dlouhodobě trápí sucho, způsobené podnormálními srážkami. Jak to vypadá letos? Z laického pohledu se zdá, že letošní jaro bylo nejen chladné, ale i bohaté na srážky.

Zdání rozhodně neklame. Je tomu tak. Srážky letošního jara se pohybují okolo dlouhodobého normálu pro toto období. Letošní jaro odpovídá z pohledu srážek jarům, na která jsme byli dříve zvyklí. Teploty letošního jara byly podprůměrné. Hydrologickým suchem v současné době netrpíme. Srážek je dostatečné množství. Ze zkušeností však víme, že se hydrologická situace může rázem během několika týdnů otočit. Zejména ve stávající situaci, kdy je stav podzemní vody v mělkém oběhu na našem území převážně podnormální.

V našem loňském rozhovoru jste zmínil, že podniky Povodí chystají v suchem nejpostiženejších oblastech stavbu nádrží na zadžování vody. Jak daleko je v tomto směru Povodí Ohře a kde výstavbu vodních děl chystá?

Povodí Ohře připravuje několik projektů k zadržení vody v oblasti Podbořanska. Celý komplex vodohospodářských opatření je poněkud širší, zahrnuje převod vody z Ohře pod nechranickou přehradou do vodní nádrže Vidhostice, pokračuje do Velkého jesenického rybníka až do Kolešovického potoka, dále vybudování vodních nádrží Kryry a Mukoděly na Podbořansku a Senomaty a Šanov na Rakovnicku. Tato technická část je doprovázena přírodě blízkými opatřeními, která mají pomoci vlastní krajině udržet vodu v době, kdy je jí dostatek a umožnit její výpar v době, kdy je jí nedostatek. Celý soubor staveb a opatření se tedy skládá na straně jedné z možnosti udržet a využít vodu pro potřeby člověka, zde formou zálivkové vody zejména pro chmelnice, využití pro zajištění minimálních zůstatkových průtoků ve vodních tocích a na straně druhé také pro lepší stav krajiny, která se ale v době sucha mění na odběratele vody.

V současnosti se zahajuje předprojektová příprava pro vodní dílo Kryry. Ta obsahuje zejména inženýrsko–geologické a hydro–geologické průzkumy, geodetické zaměření, vodohospodářské řešení nádrže a návrh jednotlivých technických objektů budoucího vodního díla. Tato aktivita bude trvat až do konce roku 2024. Dále bude Krajský úřad Ústeckého kraje zajišťovat dílčí aktualizaci Zásad územního rozvoje Ústeckého kraje, kterou bude financovat rovněž Povodí Ohře. Ta má být hotova do konce roku 2022. Na aktualizované Zásady bude navazovat aktualizace dotčených územních plánů jednotlivých obcí. No a u přírodě blízkých opatření v povodí se budou zahajovat projekční práce na revitalizacích, renaturacích, obnově malých vodních nádrží, mokřadů a podobně.

Dá se odhadnout, jak se budou v letních měsících vyvíjet zásoby vody v přehradních nádržích? Bude vody dost?

Ano dá. Ale nejedná se o jednoznačně přesné vyjádření naplnění nádrží. Naplněnost nádrží primárně závisí na vývoji počasí, sekundárně pak na základě velikosti odběrů vody a provozních potřeb na nádržích. Zatímco druhotné parametry umíme ze zkušeností a z ročních plánů stanovit i na několik měsíců do budoucna, počasí už takto stanovit neumíme. Musíme se spoléhat na statistiku vodnosti v minulých letech a na základě podobností se snažíme odvozovat pravděpodobné scénáře v budoucím období pro plnění, nebo prázdnění nádrže. Podle těchto výhledových měsíčních scénářů poté s vodou hospodaříme. Vody v nádržích bude v tomto roce dostatek. Stávající naplněnost nádrží je výborná.

Dlouhodobé sucho samozřejmě neovlivňuje jen povrchové vody. Jak na tom jsou spodní vody na správním území v Povodí Ohře?

Oproti loňskému roku jsme si v podzemních vodách obecně polepšili. Dopomohla tomu výraznější zima se sněhem. Sníh se vyskytoval i v nížinách. Například v Doksanech na Litoměřicku se po dlouhých letech sníh objevil po delší dobu. Přesto je aktuální stav hladin podzemních vod v mělkých horizontech na našem území pod dlouhodobým normálem. Obzvlášť podnormální stav je pak v povodí řeky Ploučnice a v dolním Poohří.

Připravujete pro veřejnost zase dny otevřených dveří?

I v letošním roce připravujeme dny otevřených dveří dne 4. září na vodních dílech Fláje, Skalka, Březová a na jezu Terezín. K tomu ještě proběhne i otevření přehrady Horka na Sokolovsku u příležitosti Dne Ohře, a to 31. července. Při těchto příležitostech máme možnost přímo komunikovat s veřejností, což se v mnoha případech velmi hodí. Ne vždy je totiž možné prostřednictvím médií oslovit lidi takovou formou, aby byly všechny dotazy vysvětlené, objasněné a současně pochopené. Zároveň získáváme zpětnou vazbu, která je pro práci s veřejností potřebná.

Kromě dne otevřených dveří jsme letos na našich webových stránkách pro veřejnost připravili Seriál o vodě — H2O.

Nechali jsme tak nahlédnout laikům pod pokličku některých odborných zajímavostí, kterými se zabýváme. Rozhodně nešlo o úplný výčet naší práce, ale o pouhé přiblížení. Uvedli jsme informace o hydrologii, odběrech vody, fungování nádrží a jakosti vody. Seriál má 14 dílů, postupně se přidávaly další informace. Na celý zmíněný projekt se můžete podívat i nyní na tomto odkaze: https://www. poh.cz/informacni­‑serial­‑o­‑vode­‑h2o/ds1142/p1=4330.

Foto: Vizualizace budoucího vodního díla Kryry.

Grafika: Povodí Ohře

Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video