Rekordní sraz veteránů v Hříškově, dorazilo 305 vozidel

Lucie Steklá 2021-08-18 19:58:00

Do Hříškova na sobotní sraz historických vozidel dorazil rekordní počet účastníků. ,,Zaregistrovalo se nám 305 účastníků, majitelů nablýskaných veteránů od osobních vozů, přes motocykly či nákladní vozy nebo autobusy i zemědělskou techniku,” řekla za pořadatele Gabriela Kabourková.

Ke třem stovkám mířil počet účastníků již loni, zastavil se ale na čísle 283. Letošní devátý ročník srazu byl tak rekordní a pořadatelé se již mohou těšit na jubilejní desátý ročník. Během dopoledne si historické vozy zaparkované v areálu sokolovny a na blízkých prostranstvích prohlédly stovky návštěvníků. A že bylo co obdivovat, na své si přišli malí i velcí, fandové hasičské i vojenské techniky, ale i fanouškové sportovních týmů - fotbalové Slavie a hokejového Litvínova, do jejichž barev byla upravena původní hasičská Avia přebudovaná na ,,obývací pokoj”, který doplňovaly upomínkové předměty obou týmů. Půl hodiny po poledni vozy vyjely na spanilou jízdu okolními obcemi dlouhou zhruba padesát kilometrů. Po návratu vozů pořadatelé vyhlásili nejhezčí vozidla ve čtyřech soutěžních kategoriích, ocenění v letošním bylo rozšířené o cenu pořadatele a starostky obce Hříškov. 

Tak živo, jako bylo poslední červencový víkend v Hříškově, obec dlouho nezažila. Postaral se o to již devátý sraz historických vozidel, který každoročně pořádá Jindra Kabourek se svými přáteli. ,,Každý rok si říkáme, že kapacita srazu dosáhla maxima a více lidí si cestu do Hříškova nemůže najít. Ale opak se stal i tentokrát pravdou a rekord z loňského roku, v němž se registrovalo 283 účastníků, byl opět překonán,“ hlásí pořadatelé srazu historických vozidel v Hříškově. V letošním roce totiž zaregistrovali neskutečných 305 vozidel.

Během dopoledne se do areálu sokolovny a dalších míst v obci sjížděly motorky, automobily, nákladní vozy i autobusy. Desítky návštěvníků je mohly obdivovat i hodnotit ty, které se jim líbily nejvíce. Půl hodiny po poledni se nekonečně dlouhá kolona veteránů vydala na přibližně čtyřicet kilometrů dlouhou spanilou jízdu, nablýskané krasavce tam měli možnost obdivovat přihlížející v obcích Bedřichovice, Sulec, Toužetín, Donín, Vrbno nad Lesy, Hřivčice, Peruc, Slavětín, Veltěže, Černčice, Blšany u Loun, Cítoliby, Brloh, Smol-nice a Nová Ves.

Krátce po návratu veteránů zpět do Hříškova proběhlo očekávané vyhlášení vítězů, předávání pohárů a věcných cen v obvyklých kategoriích. V letošním roce si ceny v kategorii osobní automobil odnesli: na prvním místě se umístil majitel vozu Mercedes Benz (rok výroby 1959) Antonín Pallas, na druhém Ivo Daněk, majitel Panhard Levhssor (1913), třetím majitel Škody Felicia (1960) Jiří Eisner. V kategorii terénní vozidlo se umístili: první s Tatrou 813 kolos (1972) obdržela s velkým potleskem a uznáním sympatická Lenka Slezáková, druhé místo s vozem Škoda 1101P (1949) Jaroslav Štika, třetí s terénním vozem Dodge WC 57 - radio vůz (1943) Jaroslav Liška.

,,Ze všech zaregistrovaných osmdesáti pěti motocyklů první příčku z loňského roku obhájil majitel motocyklu Jawa 500 OHC + side (1958) Josef Valta,“ řekl J. Kabourek. Druhý se umístil s motocyklem Victoria (1934) Radovan Helt a na třetím místě Jiří Maček s motocyklem Jawa 250 Special (1937). Majitelé traktorů obsadili první tři místa následovně: Vladimír Kočí s traktorem Zetor 25A (1950), Zetor 25 pana Průchy a traktor Zetor 25 Václava Ryvoly.

Cenu pořadatele získali v letošním roce majitelé výjimečných vozidel: první místo obsadil Jiří Eisner s krásnou Tatrou 603/1 (1959), druhé místo v kategorii získal Karel Valenta se svým vozem Tatra 600 (1952), na třetím místě se umístil s Tatrou 603 (1970) Jaroslav Hora. ,,Starostka Hříškova Jana Kalašová předala pohár za první místo Janu Kouškovi, majiteli autobusu značky Škoda 706 RTO Lux z roku 1964. Pohár za druhé místo obdržel Jan Eisner s dokonalou Tatrou 138 vyrobenou v roce 1965, třetí místo patřilo Jaroslavovi Roušovi, majiteli kolosálního stroje značky Kirovec K700 A z roku 1988,“ přiblížil oceněné v nové kategorii srazu J. Kabourek.

Pořadatelé srazu historických vozidel v Hříškově jsou vysokou účastí a návštěvností velice potěšeni. ,,Je nám velkým potěšením, že jsme si mohli užít ve vaší společnosti pár hodin skvělé pohody a nálady. Děkujeme vám za vaše slova uznání, která jsou v osobním podání mnohdy až dojemná. Jsou pro nás velkou motivací a tím nejhezčím oceněním práce, kterou přípravě srazu velká parta lidí kolem nás věnuje. Moc si vážíme pomoci vás všech, kteří se na přípravě srazu podílíte a taktéž vás, našich partnerů, kteří nám pomáháte při realizaci srazu materiálně. Velice dobře si také uvědomujeme, že vynaložené úsilí by nebylo ničím, pokud byste se k nám rádi nevraceli vy, majitelé krásných veteránů a také vy, diváci, kteří se přicházíte krásnými vozidly pokochat,“ shodují se a dodávají: ,,Troufáme si tedy říct, že se v Hříškově opět sešla parta jen těch nejskvělejších pozitivně naladěných lidí všech věkových kategorií jednoho společného zájmu s výbornou náladou.“


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video