Přibývá neukázněných řidičů, přestupků i dopravních nehod

Lucie Steklá 2021-08-18 19:08:45

Lounsko (lus) S příchodem prázdnin zvýšili policisté počty dopravních bezpečnostních akcí. A není se co divit. Počet neukázněných řidičů, přestupků i nehod na silnicích stoupá. Jen v červnu letošního roku došlo podle policejních statistik k výraznému navýšení počtu dopravních nehod. Nepříliš lichotivé jsou také výsledky dopravně bezpečností akce z uplynulého víkendu.

Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku, tedy měsíce červen, řešili lounští policisté v uplynulém měsíci 163, vloni v červnu to bylo o 58 méně. ,,Stoupl také počet zraněných osob. Letos bylo lehce zraněno třicet čtyři účastníků nehod, vloni v červnu dvaadvacet. Těžce zraněna byla jedna osoba, loni dvě. Červnové nehody se tentokrát naštěstí obešly bez úmrtí,“ přiblížila následky červnových nehod policejní mluvčí Miroslava Glogovská. Podle jejích slov byly finanční škody vyčísleny na 11,6 milionu korun. Na pokutách viníci zaplatili 71 tisíc.

Z policejních statistik vyplývá, že řidiči motorových vozidel měli na svědomí 125 nehod, další tři střety zapříčinili řidiči nemotorových vozidel, dva chodci, jedenkrát byl na vině jiný účastník provozu. Třicetkrát byl zaznamenán střet se zvěří. Mezi další příčiny se zařadily jedenkrát technická závada vozidla a závada komunikace. ,,Nejčastěji se bouralo v důsledku nesprávného způsobu jízdy, celkem dvaaosmdesátkrát, kvůli nedání přednosti to bylo pětadvacetkrát a nepřiměřené rychlosti patnáctkrát. ,,Ovlivnění alkoholem policisté při šetření červnových nehod zjistili ve dvou případech,“ dodala mluvčí.

Za první pololetí tohoto roku byli policisté přivoláni k 733 dopravním nehodám. ,,V jejich důsledku zemřeli tři lidé, těžce zraněno bylo osm účastníků nehod, lehká zranění utrpělo 121 lidí. Škody byly celkově vyčísleny na 52,7 milionu korun. Policisté uložili viníkům nehod pokuty v celkové částce 308 tisíc korun. Alkohol u viníka dopravní nehody byl zjištěn osmnáctkrát,“ vypočetla následky nehod první poloviny letošního roku M. Glogovská.

Že jsou řidiči neponaučitelní, ukazují i výsledky dopravně bezpečnostní akce. Předmětem zájmu té poslední z minulého víkendu bylo dodržování povinností ze strany motocyklistů, dodržování stanovených rychlosti, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů, kontrola technického stavu vozidel apod. ,,Hlídky také zjišťovaly, zda řidiči nejsou pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek. Kontroly byly směřovány zejména do míst s vyšší hustotou provozu, kde častěji dochází k dopravním nehodám. Během akce bylo zjištěno sedmdesát dva dopravních přestupků, z nichž většina (39) spočívala v překročení nejvyšší povolené rychlosti jízdy,“ řekla M. Glogovská. Policisté se setkali také s nepoužitím bezpečnostních pásů, držením telefonu při řízení nebo nepředložením dokladů o pojištění odpovědnosti. Několik vozidel bylo v nevyhovujícím technickém stavu. Ani jeden z kontrolovaných řidičů nebyl podle policistů pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky. 

,,Policisté v rámci této akce přistihli pouze jednoho motocyklistu, který porušil předpisy, a byla mu uložena pokuta. Těch bylo ,,rozdáno“ sedmdesát v celkové částce 41 tisíc korun. Zbývající dva přestupky budou řešeny v rámci správního řízení,“ uzavřela mluvčí. Během víkendu policisté v Ústeckém kraji vyjížděli k několika nehodám motocyklů. Jednou z nich byla dopravní nehoda osobního automobilu a motocyklu, k níž došlo v neděli 25. července krátce po jedenácté hodině v Postoloprtech u železničního přejezdu (na snímku). Na místo přivolání hasiči z Postoloprt a Bitozevsi zajistili vozidlo proti vzniku požáru, za použití hydraulického nástroje vyprostili motocykl zpod vozidla a posléze uklidili místo dopravní nehody.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video