Louny páté ve výzkumu Město pro byznys

Lucie Steklá 2021-08-19 02:26:00

Mezi šestnácti městy Ústeckého kraje si Louny v rámci okresu Louny vedly nejlépe, Podbořany jsou dvanácté, Žatec poslední.

Louny (lus) Devětadvacet kritérií v oblasti podnikatelského prostředí a přístupu veřejné správy hodnotí výzkum Město pro byznys v každém kraji republiky. Z výsledků ročníku za rok 2020 vyplývá, že co se týče byznysu měst našeho okresu, nejlépe se daří Lounům. Výzkum ,,perlu na Ohři“ vynesl na pátou příčku, tedy o dvě výše, než o rok dříve. Hůře jsou na tom další města okresu, Podbořany si meziročně udržely dvanáctou, Žatec dokonce poslední, šestnáctou příčku.

Letošní výsledky výzkumu Město pro byznys potvrdily v rámci kraje výjimečné podnikatelské postavení Litoměřic, druhý skončil Most, třetí příčka patří Roudnici nad Labe, čtvrtá Ústí nad Labem.

V oblasti podnikatelského prostředí Lounům patřilo osmé místo, v oblasti přístupu veřejné správy to byla bronzová pozice. Nejlépe si naše město vedlo v hodnocené kategorii přístupu veřejné správy a ekonomických údajů, v níž bylo první. Výzkum tu hodnotil kapitálové výdaje, likviditu, dluhovou službu, výdaje na sport, kulturu, vzdělávání, sociální péči či veřejnou dopravu. V tabulce zabývající se daní z nemovitosti, po-čtu úředních hodin, podpory webu a testu elektronické komunikace Lounům patří pátá příčka.

Aktuální rozvoj podnikatelského prostředí v Lounech pro byznys výzkum ohodnotil sedmou pozicí, až desátou příčkou byly hodnoceny kvality lokalit pro podnikání, například vzdálenost k rychlostní komunikaci, či ceny stavebních pozemků. Co se týče pracovního trhu, vybojovaly si Louny pozici šestou. Hodnocen zde byl poměr přistěhovalých a vystěhovalých, celkový přírůstek obyvatel, počet uchazečů o zaměstnání, podíl nezaměstnaných, počet nových bytů a průměrná měsíční mzda.

V součtu všech těchto hodnocení Lounům coby městu pro byznys patří pátá příčka ze šestnácti hodnocených měst Ústeckého kraje.

Zajímá vás, čím si nejlépe hodnocená města své umístění zasloužila? Litoměřice, město na soutoku Labe a Ohře, vyniká v rámci Ústeckého kraje vyrovnanými výsledky v obou hlavních kategoriích výzkumu. Konkrétně se jedná především o vysoce nadprůměrný přírůstek živnostníků i firem, o atraktivitě lokality svědčí rychlý nárůst ceny stavebních pozemků. Podmínky na pracovním trhu naznačují, že Litoměřice vytvářejí zdravé konkurenční prostředí. Stříbrný Most si svoji pozici vybojoval v rámci regionu nadprůměrnými ekonomickými údaji radnice, například vysokým podílem kapitálových výdajů na celkových výdajích města. Populace města je v porovnání s ostatními v kraji mladá, což je příslibem rozvoje podnikání i do budoucnosti. Roudnice si bronz zasloužila v kraji vůbec nejvyšším meziročním nárůstem počtu ekonomických subjektů a také velmi vysokým podílem malých a středních firem i dobré dopravní dostupnosti. Místní radnice se může pochlubit vysokým počtem hodin, kdy si podnikatelé můžou na úřadě vyřídit vše potřebné.

Cílem výzkumu Město pro byznys je vytvořit diskusní platformu na téma možnosti podpory malého a středního podnikání ze strany samospráv. Do výzkumu je automaticky zapojeno 205 měst s rozšířenou působností a 22 městských částí města Prahy.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video