Spor o pamětní síň Emila Filly míří ke krajskému soudu

Jarka Cibulková 2021-09-21 13:55:51

Odvolání proti rozhodnutí podala u Krajského soudu v Ústí nad Labem Dominika Matušinová, majitelka zámku v Peruci. Okresní soud v Lounech v červnu rozhodl, že do půl roku by měla zpřístupnit jedenáct místností včetně terasy jižního křídla pro Galerii Benedikta Rejta, která se stará o dědictví malíře Emila Filly.

 

Zámek v Peruci, v jehož jižním křídle Pamětní síň Emila Filly sídlí, prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Ve většině prostor kulturní památky bylo zjištěno napadení dřevomorkou. Dohoda o užívání prostor mezi krajem a majitelkou zámku Dominikou Matušovou byla uzavřena v srpnu 2016. Přístup měl být žalobci umožněn koncem června 2018, což se nestalo.

V poslední vůli Hany Fillové, datované v roce 1958, stálo, že v šesti pokojích s příslušenstvím na zámku v Peruci by měl být zřízen památník s mobiliářem a díly Emila Filly, který zde pobýval a tvořil. V roce 1966 dochází k převodu majetku pamětní síně z galerie v Litoměřicích pod Galerii Benedikta v Lounech, ta ji poté provozuje s malou přestávkou, způsobenou krádeží cenných děl, až do roku 2016, kdy prostory síně uvolňuje pro nutnou rekonstrukci, která měla trvat dva roky. Velkým otazníkem v celém sporu je i věcné břemeno památníku v zámku. Nejsou v něm přesně specifikovány místnosti, ani křídlo zámku, v němž by mělo být.

Ředitelka Galerie Benedikta Rejta v Lounech Kateřina Melenová, pod níž Pamětní síň patří, stále věří v dohodu s majitelkou a postupné navrácení odkazu Emila Filly na Peruc.


Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video