Žatecké pivo se na ,,stupních vítězů" umístilo dvakrát. Tradiční soutěžní degustaci kralovalo Postřižinské pivo

Hedvika Mašková 2021-09-29 10:30:00

I když letos, stejně jako loni, tradiční Dočesná neproběhla, první zářijové dny se neobešly bez každoroční soutěžní degustace piv. Ve čtvrtek a v pátek 2. a 3. září se v aule Chmelařského institutu v Žatci sešlo celkem 168 degustujících, aby svými mlsnými jazýčky ochutnali a posoudili celkem 88 přihlášených vzorků z jedenácti pivovarů.

Piva se hodnotila v devíti kategoriích, a to světlé výčepní pivo, světlý ležák 11°, světlý ležák premium, tmavé pivo, polotmavé pivo, silné pivo světlé, silné pivo tmavé, silné pivo polotmavé a nealkoholické pivo. Piva z Žateckého pivovaru se umístila na prvních třech příčkách jen dvakrát, a to v kategorii silné pivo tmavé a světlé výčepní pivo.

Mezi nejslabšími pivy zvítězilo pivo Primátor Antonín z náchodského pivovaru Primátor a na druhé příčce se umístila Svijanská Desítka 10% z Pivovaru Svijany, který patří mezi nejstarší pivovary v Česku. Na třetím místě pak skončil domácí Plavčík ze Žateckého pivovaru.

V kategorii světlý ležák 11° bral opět první příčku pivovar Primátor se svým pivem Primátor 11 Ležák. Na druhé pozici se umístily opět Svijany, konkrétně Svijanský Máz 11% a na bronzové příčce skončilo Postřižinské pivo – Jedenáctka z Pivovaru Nymburk.

Mezi světlými ležáky premium zvítězilo pivo Záviš 12% z Měšťanského pivovaru v Poličce, druhý skončil Primátor Premium a třetí pozici bral světlý ležák premium Staročech z Pivovaru Nymburk.

Jako nejlepší tmavé pivo vyhodnotili degustující Primátor Dark, jako druhý jim nejvíce zachutnalo Postřižinské pivo z Nymburku a jako třetí Černovar z Tradičního pivovaru v Rakovníku. Polotmavým pivům vévodil polotmavý Staročech z Nymburku, druhý skončil řezaný ležák 11% Kunhuta z Měšťanského pivovaru v Poličce a třetí řezaná desítka Bakalář z Tradičního pivovaru v Rakovníku.

Kategorii silné pivo světlé dominoval Pivovar Svijany, jehož pivo se umístilo na první i třetí příčce. Nejchutnější byl Svijanský Kníže 13% a méně chutný Svijanský Baron 15%. Mezi ně se vtěsnalo světlé silné pivo 13% František Bittner z Měšťanského pivovaru v Poličce.

Žatecké pivo se opět prosadilo v kategorii silné pivo tmavé. Pivo Žatec Dark se umístilo na první pozici. Druhá skončila Svijanská Kněžna 13% a třetí Třináctka Tmavá z Pivovaru Rohozec.

U silných polotmavých piv se na stupni vítězů umístilo jako první Postřižinské pivo – Něžný Barbar, druhý Primátor 13 Polotmavé a třetí Tambor Craft Brewery MAY BOCK z Pivovaru TAMBOR/EPOS CZ.

V poslední kategorii nealkoholických piv zvítězil za studena chmelený Bakalář nealko z Tradičního pivovaru v Rakovníku. Na druhé a třetí pozici se umístila pita z Pivovaru Nymburk, a to Staročech nealko a Postřižinské pivo – Střízlík.

Foto: pexels.com

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video