Nový systém poplatků za odpady. Každý občan je povinen vyplnit a odevzdat formulář

Redakce 2021-11-16 13:00:00

S novým rokem přijde také nový způsob placení za odpady. Pro obyvatele Žatce a jeho místních částí v souvislosti s novelou zákona o odpadech, a na to navazující obecně závazné vyhlášce, vyplynou od příštího roku dvě úplné novinky. Za prvé bude každý občan platit roční poplatek 900 korun a za druhé je každý občan povinen se k tomuto poplatku osobně přihlásit.

Každý občan, včetně dětí, je povinen se k místnímu poplatku přihlásit prostřednictvím formuláře, který je k dispozici na městském úřadě, webových stránkách města a dalších místech. Vyplněné formuláře je nutné odevzdat nejpozději do 15. ledna 2022 osobně na městském úřadě nebo vhozením do boxů umístěných v podatelně radnice a na pokladně Městského úřadu na třídě Obránců míru či zaslat prostřednictvím pošty nebo datové schránky.

Každý poplatník má povinnost zaplatit za svoz komunálního odpadu částku ve výši 900 korun na rok 2022 se splatností nejdříve od 1. ledna do 30. června 2022. Platbu lze provést hotově/bezhotovostně na pokladnách městského úřadu, převodem na bankovní účet nebo prostřednictvím QR kódu.

Devět set korun zaplatí každá osoba, která je přihlášena k pobytu na území města a jeho místních částech (Bezděkov, Milčeves, Radíčeves, Trnovany, Velichov, Záhoří), a také majitel za byt nebo rodinný dům a za stavbu pro rodinnou rekreaci, ve kterých není hlášena k pobytu žádná fyzická osoba.    

Poplatková povinnost vzniká první den v měsíci, ve kterém nastala změna z důvodu přihlášení osoby v obci, tzn. zpravidla narození, přistěhování, u cizinců získání povolení k pobytu v obci, nebo ve kterém se osoba stala vlastníkem, případně spoluvlastníkem, nemovitosti na území města Žatec.

Poplatková povinnost zaniká poslední den v měsíci, který předchází měsíci, v němž nastala změna z důvodu odstěhování, úmrtí, osvobození od poplatku, nebo ve kterém osoba přestala být vlastníkem, či spoluvlastníkem nemovitosti na území města Žatec, případně i pokud se do nemovitosti bez přihlášené osoby k trvalému pobytu osoba k trvalému pobytu přihlásí.

Některé osoby mohou také zažádat o osvobození od poplatkové povinnosti. Týká se to však pouze dětí umístěných v dětských domovech pro děti do 3 let věku, školského zřízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy nebo školského zařízení pro preventivně výchovnou péči. Dále pak osob umístěných do zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc na základě rozhodnutí soudu, na žádost obecního úřadu obce s rozšířenou působností, zákonného zástupce dítěte nebo nezletilého. Rovněž nemusejí poplatek platit lidé umístěni v domově pro osoby se zdravotním postižením, domově pro seniory, domově se zvláštním režimem nebo chráněném bydlení. Rovněž ti, kteří jsou na základě zákona omezeni na osobní svobodě s výjimkou osoby vykonávající trest domácího vězení a lidé, kteří jsou poplatníky poplatku za odkládání komunálního odpadu z nemovité věci v jiné obci a má v této obci bydliště (nikoli trvalý pobyt) na základě např. nájemní smlouvy. Tyto skutečnosti je nutné doložit.

Foto:
Vypořádat se s novinkami ohledně poplatku za odpady může být obzvlášť pro starší část obyvatel složité. Předseda Osadního výboru místní části Bezděkov Petr Hanzl se proto rozhodl pozvat do obce návštěvu z města, aby zdejším obyvatelům pomohla s vyplňováním formuláře a zodpovězením na řadu otázek. Dorazila starostka Zdeňka Hamousová, ale také úřednice z radnice Světlana Janegová Tököliová za odbor místního hospodářství a majetku a Renata Sedláková a Michaela Šalounová za finanční odbor.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video