Na krmítka v okrese nejčastěji přilétla sýkora koňadra

Lucie Steklá 2022-02-03 22:10:37

Ústeckému kraji, stejně jako okresu Louny, vládne sýkora koňadra. Alespoň podle sčítání ptáků na krmítkách a nejen na nich. Ptačí hodinku, jak se sčítání říká, již počtvrté uspořádala Česká společnost ornitologická druhý lednový víkend. V okrese Louny se do sčítání zapsalo 225 účastníků, kteří napočítali bezmála šest tisíc ptáků.


Na pomyslném žebříčku bere v okrese Louny zlato sýkora koňadra, stříbro vrabec domácí a bronz vrabec polní. Právě ti byli nejčastěji pozorovanými ptáky během Ptačí hodinky. Zájemci o ornitologii, velcí i malí, si vybrali vždy jednu hodinu z víkendu, kdy počítali ptáky, kteří přiletěli na krmítko na zahradě, parcích či lesích. Ornitologům tak pomáhali sčítat druhy žijící v regionu.

Podle údajů od pozorovatelů si sýkora koňadra oproti loňsku polepšila, loni byl nejčastěji pozorovaným ptákem vrabec domácí. Právě tito dva ptáci si první pozici od počátku Ptačí hodinky střídají, v prvním roce pozorování zvítězil vrabec domácí, o rok později právě sýkora. Sýkorku lidé na Lounsku napočítali 1 220 krát, její populace tak oproti roku 2021 stoupla o devětatřicet procent. Naopak vrabec domácí, i jeho ,,příbuzný“ vrabec polní, zaznamenali meziroční snížení počtu zhruba o dvacet procent. Během sčítací hodinky jich pozorovatelé celkem napočítali 976 (domácí) a 795 (polní). Opeřenci na dalších osmi pozicích žebříčku zaznamenali vzestup, byli to sýkora modřinka (486 jedinců) či zvonek zelený (443), hrdlička zahradní (355), kos černý (248), stehlík obecný (190), brhlík lesní (135), strakapoud velký (133) a pěnkava obecná (130). Ubylo naopak například drozda kvíčala a straky obecné.

V okrese Louny lidé zpozorovali na krmítkách dvaapadesát druhů opeřenců, včetně datla černého, žluny šedé, ledňáčka říčního, poštolky obecné, krahujce obecného, pěnkavy jikavec či káně lesní. Ptačí hodinky se v okrese zúčastnilo 225 účastníků, kteří provedli sto šedesát sčítání. Celkem to bylo 5 816 napočítaných opeřenců, tedy průměrně 36,35 ptáka na sčítání. Na Peruci se do sčítání zapojila Jitka Kržová na pozemku tamní lesní školky Kořínek blízko lesa. „Sledovala jsem krmítko od jedné hodiny do dvou, kdy děti měly poobědový odpočinek,“ řekla. Na jejím seznamu je nejčastějším ptákem, který přiletěl na krmítko, vrabec polní, jedenáctkrát. Jednou to byl vrabec domácí, šestkrát „vítězka sčítání“ sýkora koňadra, dvakrát sýkora modřinka. Přiletěl také strakapoud velký (2), strakapoud prostřední, pěnkava, straka a sojka (po jedné). Druhý den J. Kržová provedla sčítání během dopoledne na zahradě na Peruci. Tam přiletěl kos (3), hrdličky, sýkorky koňadry (2) a dvě desítky vrabců.

Co se týče Ústeckého kraje, je sýkora koňadra v počtu 11 509, už čtvrtý rok po sobě nejpočetnějším ptákem pozorovaným na krmítkách. Nejvíce jich dobrovolníci ostatně napočítali i v letech předchozích. Zatímco loni jejich počty ubyly, letos o dvacet procent opět stouply. Na druhé pozici je vrabec domácí, třetí skončila v žebříčku sýkora modřinka. „Je to stabilní výsledek. Odpovídá to zastoupení druhů u nás. Vždy je nejvíce koňader, vrabců a následují modřinky,“ potvrdil ornitolog Jaroslav Bažant. Hojně se na severu Čech při sčítání objevoval také zvonek zelený, hrdlička, straka, brhlík, pěnkava nebo strakapoud. Podle ornitologů je složení druhů pozorovaných na krmítkách dlouhodobě podobné.

V Ústeckém kraji se Ptačí hodinky zúčastnilo rekordních 2 706 zájemců z řad veřejnosti, kteří provedli 1 589 sčítání. Celkem zaregistrovali 53 624 ptáků. Pozorování ornitologům velmi pomáhají. Zpřesňují počty, a také sčítání ukazuje, jaká populace ptáků u nás v zimě je. Veřejnost ale poslala údaje o pozorování i některých vzácnějších druhů. Zapsaná byla například také pěnice červenohlavá, ťuhýk šedý, sojka zlověstná, výr velký nebo orel skalní.

 „Každým rokem počet účastníků roste, což je velmi potěšitelné. Dobrovolná účast veřejnosti je jedinou možností, jak získávat potřebné údaje z rozsáhlého území. Všem účastníkům patří velký dík,“ říká ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek. Pomocí dlouhodobého projektu odborníci zjistí, kteří ptáci u nás v zimě ubývají či přibývají. Ornitologové sbírají i data o tom, že v danou hodinu žádný pták na krmítko nepřilétl. Podobně sčítají ptáky stovky tisíc lidí v USA, Velké Británii, Irsku, Nizozemsku, Rakousku, Německu a v dalších zemích.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video