Miloslav Moucha vystavuje v Galerii B. Rejta Výstavu doplnilo promítání, na rozloučenou bude koncert

Lucie Steklá 2022-02-21 16:23:04

Kdo promeškal komentovanou prohlídku s výtvarníkem a grafikem Miloslavem Mouchou, jehož výstava probíhá od poloviny prosince v Galerii Benedikta Rejta v Lounech, a kurátorkou Lucií Šiklovou, nebo promítání dokumentárního filmu Cesta, nemusí smutnit. Tento čtvrtek se může koncertem s výstavou rozloučit. Koncert poetické písničkářky, klavíristky a akordeonistky Elišky Sýkorové, jejíž láska k francouzštině i k dalším cizím jazykům se projevuje v jejích písních, které nám představí u příležitosti loučení s výstavou Miloslava Mouchy, se koná 24. února od 18 hodin.

Výstavu Miloslav Moucha - Cesta, kterou v GBR můžete vidět do 6. března, doprovází i prodej publikací, které mapují tvorbu umělce. Jednou z nich je obsáhlá monografie, vydaná nakladatelstvím Argo. Sleduje celý výtvarníkův život a Miloslav Moucha ji okouzlujícím způsobem doprovází i průvodním slovem. Zájemci si ji mohou v galerii zakoupit za sedm set korun, za nižší cenu než v běžných knihkupectvích.

Menší retrospektivu Miloslava Mouchy, narozeného v březnu 1942 v Litvínově, českého umělce významného v evropském kontextu výtvarného umění, připravila lounská GBR s blížícím se autorovým významným životním jubileem. Moucha část svého života prožil ve Francii, kde působil jako profesor na École des Beaux-Arts v Besançonu, a svými díly je mimo jiné významné české a zahraniční sbírky zastoupen v Musée National d’Art Moderne Centre Georges Pompidou v Paříži. „Jeho tvorba se přes počáteční symbolistní začátky ubírala ke konceptuálním přístupům, s nimiž se v 70. letech prosadil na francouzské scéně. Poté, co nahlédl koncept jako pro sebe překonanou přístup se obrací k malbě. Vztah mezi konceptem a jeho materializací řeší v první fázi geometrií a jejími základními formami. Nakonec se ocitá v přírodě, v krajině. Opírá se o v biblické texty, Tóru a v Knihu stvoření, významné východisko u něj představuje propojení mikrokosmu a makrokosmu, duchovního a materiálního světa. Tvorba, respektive malba je pro něj syntézou osobní cesty k Poznání. Důsledně ji nezanáší osobní zátěží, jde mu o zprostředkování Krásy, skrze kterou se k Poznání můžeme dobírat,“ zve galerie na výstavu M. Mouchy.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video