Pavel "Horác" Horský ladí dráty ve zdech i na kytaře

Aleš Stroukal 2022-03-24 18:27:00

„Tak přijeď ty za mnou, máš to o kousek blíž než já k tobě,“ řekl mi do telefonu Pavel Horský, zvaný Horác, a já se jen pousmál tomu starému matematickému vtipu a slíbil, že přijedu. V jeho kanceláři jsme si pak potřásli pravicemi, prsty pročísli své dlouhé vousy, vypnuli hlasitost mobilů a jali se povídat o všem, co Pavel dělá a co ho na téhle planetě baví.

Ahoj Pavle, vypadáš skvěle a máš opálenou tvář. Byls lyžovat vysoko v horách nebo doma používáš horské sluníčko?
Vtipálku. Ale na horách jsem si zalyžovat opravdu byl. Právě lyžovačka je jedním z mála sportů, který mě baví; v zimě lyže, v létě houbaření, rybaření a nějaká ta turistika po památkách naší krásné země.

Pojďme se ale nejprve bavit o tvé práci. Čím se dnes živíš?
Jsem projektant elektro a současně se živím i jako revizní technik.

Jsem laik; když se přiznám, tak si dodnes myslím, s trochou velké nadsázky, že v těch drátech a kabelech běhají malinkatí japončíci a přenášejí nám tu známou elektřinu, díky níž se můžu dívat na televizi a na záchodě nemusím čůrat potmě. Co ta tvá práce obnáší?
Aldo, elektrikařina je tak rozsáhlý obor, že kdybych měl vyjmenovat, co vše moje práce obnáší, mohli bychom zažádat o zvláštní vydání (smích). Jednoduše… klient má problém a já jako odborník musím najít nejlepší řešení, které přenesu na papír. Poté nastoupí kolegové montéři, kteří návrh přenesou do hmatatelného stavu. Já na tvorbu dohlédnu a ve finále zrevidováním pustím do bezpečného provozu a užívání. Údajně jsem dost velký pedant. Já to tak necítím. Jen mám rád profesionálně odvedenou práci a výsostně nesnáším flákače a vychcánky. To pak dovedu být opravdu dost nepříjemný a s mými bezmála dvěma metry výšky a 130 kilogramy mám určitý respekt (smích).

Jak jsi, Pavle, začínal?
Před vojnou jsem pracoval na elektroúdržbě na šachtě bývalého Šmeralu Most, a po vojně jsem nastoupil do Žatce jako montér k mému úžasnému učiteli Béďovi Jarolímků. No a po pár letech jsem šel živnostničit coby montér všeho, co se točí kolem elektriky.

No a co bylo dál?
Pak mi tak nějak zchátrala páteř a manuální práce mi dělala stále větší problém. Vtom jsem spatřil vznikající díru na trhu, která spočívala v odchodu místního projektanta elektro do důchodu. No a já tu díru prostě zašpuntoval nástupem na jeho místo. A udělal jsem moc dobře. To co dnes dělám, mě moc baví. Povolání mi je jedním z velkých celoživotních koníčků.

 To rád slyším. A od pana Jarolímka se my dva vlastně známe. Já měl tehdy koupit mému elektrikářovi čokoládu a chtěl jsem bílou, a ty ses náhodou mihl okolo a zašeptal mi do ucha, že rockeři mají bílou zakázanou, tak jsem dovezl tu správnou a neměl ostudu. Bydlíš a podnikáš v Podbořanech, ale tvoje teritorium je podstatně větší, není-liž pravda.
Podbořany jsou sice malé, ale krásné město, a jsem na Podbořany pyšný. Můj okruh klientů je ale opravdu větší, v podstatě se dá říci, že mám klienty z celé republiky.

To je jistě obdivuhodné, ale evokuje mi to, že musíš být přece jenom někde takzvaně zaháčkován…
Nevím, ač rybář, zda přímo zaháčkován, ale dlouho řadu let spolupracuji s portálem elektrika.cz, kde přispívám do odborného diskusního fóra jako takový profesionální odborný poradce. Dále jsem členem Unie soudních znalců Praha, kde jsem „zaháčkován“ jako revizní technik a spolupracuji tak se soudními znalci. Na soudního znalce ale nemám potřebné vzdělání.

Jsi současně i revizní technik. Co to obecně znamená?
To je takový ten přísný pán, co si vymýšlí kraviny a dusí chudáky elektrikáře za provedení jejich špatné práce s odkazy na normy, vyhlášky a zákony (smích). Jak jsem psal již výše, kontroluji stav elektrických zařízení, zda jsou bezpečná a zda vyhovují dalšímu bezpečnému provozu. Je to poměrně náročné na zkušenosti a všeobecné oborové znalosti a jak se říká, jsem stále jednou nohavicí ve vězeňských teplákách. Něco přehlédnu a jdu (smích).

A tvoje další spolupráce?
Spolupracuji ještě s výbornou místní architektkou Zdeňkou Vasilenkovou a s několika projekčními kancelářemi v Praze. Na pár zakázkách jsem spolupracoval i s žateckým Architektonickým a projekčním ateliérem Huml & Vaníček.

Ty jo, Pavla znám velice dobře a Jirka Vaníček je skoro můj brácha…
…no, to ale skončilo jejich rozpuštěním, což je škoda. Jejich tým měl určitý potenciál. Když už jsem pro ně něco dělal, bavilo mě to.

Hele, Horáci - to je tvoje přezdívka, že jo?
No jasně. Můžeš mě tak klidně titulovat!

Takže second service: Hele, Horáci, z tebe jde dojem, že tě snad pracovat i baví? Je to možný?
Aldo, chápu, že to dost lidí nechápe a asi ani nepochopí, ale moje práce je pro mne zábava. Opravdu, není to žádný klišé, pro mě je práce zábava a kůň jak tele.

Nebo tele jako kůň! Chápu, ale nerozumím. Snad ne pouze práce?
No to ne. Já mám svůj život rozprostřený do třech životních směrů – rodina, práce a koníčky.

To chápu, to já v podstatě taky. Práci už jsme víceméně probrali, tak se pochlub rodinou.
Mám jednu nádhernou chytrou manželku a dvě nádherné a chytré dcery, dvacet osm a dvacet dva let.

S tou starší, s Monikou, se tak trochu znám a dokonce už jsme i domluveni, že bude psát část Žateckého románu!
Jo, něco mi říkala, že jsi jí to nabídl. Dokonce mi loni přivezla od tebe podepsanou tvojí knížku k mým narozeninám. To jsem teda čuměl. A moc si toho vážím.

A mladší dcera?
Tak ta by se ti do toho románu hodila taky, protože ta dokonce sama píše povídky a můžu se i pochlubit, že vyhrála nějakou literární soutěž. Dokonce studuje na UJEP v Ústí nad Labem obor Český jazyk. Asi je na čase vás dva seznámit.

To mi bude ctí. A co manželka, ať rodinný kruh uzavřeme?
Manželka pracuje dlouhá léta v administrativě v jedné firmě ve Hlubanech, kde vyrábějí pytlíky do vysavačů.

Tak, a úvod rozhovoru máme za sebou. Pusťme se tedy do toho podstatného. A to jsou tvé koníčky. Ven s tím.
Jsem rybář. Tedy lépe řečeno: s manželkou jsme rybáři, rybář a rybářka.

A jste takoví ti, co loví ty obrovský kapry a pak jim dávají hubana nebo jste spíše ti rekreační?
Určitě za bé, protože my rádi u té vody sedíme, a to, zda nějakou rybu chytíme, není to nejdůležitější. Je to ohromný relax.

A když zrovna berou a vy chytíte kaprů třeba přehršle…
…tak si necháme toho, který se nám nejvíce hodí do našeho pekáče, a ostatní pustíme na svobodu.
 
Tak to se mi líbí. A jdeme do další pomyslné stáje.
Jako další koník? Tak to houbaření a turistika. My máme partu kamarádů a jezdíme spolu v létě a v zimě na dovolenou.

Co to je v tvém případě parta?
Hele, v zimě nás jezdí tak deset kamarádů si zalyžovat a v létě okolo čtyřiadvaceti kamarádů někam za turistikou, ale ještě bych chvilku zůstal u té zimy.

Prosím, máš slovo.
Já jsem jenom chtěl říct, že jsem se naučil lyžovat až ve čtyřiceti a moje manželka také. A že nás to moc baví. A lyžujeme u nás, na Plešivci, na Potůčkách, na Klínovci. Naposledy jsme byli s manželkou sami týden v Rokytnici nad Jizerou a na to nikdy nezapomenu. Bylo to naprosto skvělé. A ušetři si otázku – v Alpách jsme zatím lyžovat nebyli.

Tak pojďme do léta. To vás fakt jede na jedno místo přes dvacet lidí?
Jasná věc. Jsme parta cca sedmi rodin a vždycky si objednáme nějakou luxusní chalupu; luxusní myšleno tak, že je tam např. bazén, posilovna, sauna, kulečník, stolní fotbálek a hlavně velká společenská místnost a terasa k venkovnímu posezení. On ten pobyt stojí dohromady sice desetitisíce, ale na jednoho to zas tak moc není, a my se tam vždycky herně neskutečně vyřádíme.

Jak tě tak poslouchám, tak jsme stejně herně založení, já také pořád vymýšlím nejrůznější hry pro všechny účastníky zájezdu. Hrajete taky petanque?
No to si piš, ty koule s námi jezdí všude.

Tak to se někdy domluvíme a dáme mač. Já jsem v petanque, když mám bezva partnera, hodně moc dobrej.
Já taky. Tak to už se těším na souboj. Vyzívám tě. Urči datum a místo.

Beru, Pavle, ale pojďme dál. Blížíme se k tomu tvému největšímu koníčku, a to je muzika. Aktivní i pasivní. Začal bych tou pasivní. Souhlas?
Já bych začal tou aktivní, ale ty vedeš rozhovor, tak se podřizuji a ptej se.

Hudba kterých českých kapel je ti nejbližší?
Tak nejradši mám úžasnou rockovou skupinu Full Time. (smích) To jsme totiž my. A dále třeba Arakain, Pražský výběr, Radima Hladíka a Blue Effect.

A když zabrousíme do světové známých kapel?
Pak určitě AC/DC, Iron Maiden, Dream Theater a Queen.

Na hudební festivaly jezdíš?
Jezdím i s manželkou. Jsme pravidelnými účastníky Master of Rock, pokud se tedy koná.

Zmínil jsi kapelu Full Time. Předpokládám, že to není první rocková skupina, ve které působíš.
Není, před tím jsem byl součástí skupin Thorax, Critters, Eso a pak dlouhodobější záležitostí byla skupina Black Snake, která se pak na chvilku přehoupla na Vitacit revival a pak jsem se na chvilku mihnul v pražských KATT.

Skupina Full Time vydala cédéčko s názvem V okovech. Představ ho trochu.
Full Time je rocková formace ve složení Milan Štefánik – zpěv a kytary, Pavel Kolář – klávesové nástroje a vocal, Václav Bláha – bicí a já, který drhne baskytaru a občas zpívá…, no zpívá… spíš kráká. Na YouTube máme poměrně úspěšný romantický a sladký videoklip V síti pavučin.

Trénujete také? Máte zkušebnu?
Nejsme atleti, tak jenom cvičíme, a to v pátek a v neděli ve Vroutku v bývalé knihovně.

Hraješ na basu. Baskytaristé, kteří budou náš rozhovor číst, bude určitě zajímat značka tvého hudebního nástroje.
Spousty let hraji na čtyřstrunou aktivku Ibanez. Ta mě provází bezmála 30 let. A pořád valí opravdu parádně. Před nedávnem jsem ji došperkoval novými snímači od kamaráda a neskutečného výrobce fantastických baskytar Honzy „Růži“ Růžičky. K padesátým narozeninám mi pak moje skvělá manželka pořídila top nástroj v basách, takové baskytarové Porsche, basu Růženu právě od Honzy. Hele, ten zvuk normálně rve vnitřnosti a láme kámen. Neskutečné. Vlastně, nemít manželku, tak nemám na co hrát (smích). Koupila mi i tu Ibanezu.

Můžeš uvést jména známých baskytaristů, kteří jsou pro tebe vzorem?
Těch je hodně, ale řeknu dvě zásadní jména: Steve Harris z Iron Maiden a John Myung z Dream Theater.

A co John Deacon z Queen, můj velký oblíbenec?
A víš, že mne dlouho vůbec nebral? Než jsem tedy slyšel to jeho „du du du“ v Another One Bites The Dust. Joooo, je taky dobrej.

Rád bych zrecenzoval cédéčko skupiny Full Time, ale na to nám v tomto rozhovoru nezbývá místo, tak snad příště. Každopádně jste dobří a hezky se to poslouchá. Kdy budeme moci vidět nějaký váš koncert?
Jakmile to tahle zpropadená pandemická doba dovolí, tak budeme hrát naživo o sto péro v celém okolí a na každém fesťáku, kde nás přijmou.
Už se těším. Ještě otázka, která by měla spíše směřovat na tvou manželku paní Horskou – už se jí někdy stalo, že ji svezli zadarmo na horské dráze?
(Smích.) Ty brďo, s tímhle máme kopu zážitků, protože moje manželka Květuška umí přesvědčit i horskou službu, že je její, ale u horské dráhy má zatím velice nelichotivé skóre, protože, i když danou obsluhu vehementně přesvědčuje, že ona je tou majitelkou té horské dráhy, tak většinou si za svezení na té své dráze musela vždycky zaplatit.

Ještě úplně poslední otázka, ale asi bude zbytečná, protože odpověď na ní je jednoznačná – jel jsi někdy na horském kole?
Chtěl-li si slyšet, že každé horské kolo je moje, tak dobrá; na horském kole jedu vždy, když jedu na jakémkoli kole!
Horáci, děkuji moc za rozhovor v hezkém prostředí tvé kanceláře. To byl Pavel „Horác“ Horský, elektroprojektant a baskytarista z Podbořan.

Spisovatel Aleš Stroukal zpovídá zajímavé lidi z regionu.

Napsal(a): Aleš Stroukal

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video