Třináctka ke Klášterci bude mít čtyři pruhy. Možná už za deset let

Redakce 2022-04-04 18:33:10

Chomutovsko – Konec nebezpečného předjíždění by mělo přinést rozšíření silnice číslo I/13 z Chomutova do Klášterce.

Mluví se tom tak dlouho, že už nikdo skoro nevěřil, že by to mohla být pravda. Ale možná se stane neuvěřitelné skutkem a velice frekventovaná silnice bude bezpečnější a rychlejší. A velkou úlevu by také přinesla Málkovu, kterým denně projíždějí tisíce aut a kde se prakticky nedá přejít z jedné strany na druhou. A samozřejmě také Černovicím.

Na ministerstvu dopravy se rozhodli pro čtyřpruhovou variantu. „Centrální komise ministerstva dopravy rozhodla, a to tak, že Ředitelství silnic a dálnic bude pokračovat v přípravě podle varianty G v trase čtyři se dvěma pruhy v každém směru,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Martin Brychta. Tato varianta by vyšla zhruba na čtyři miliardy korun.

Plány na rozšíření silnice se zpracovávaly dlouho. Už před dvaceti lety se počítalo se čtyřmi pruhy, pak ale ministerstvo vzalo zpátečku, protože stavba by byla moc drahá. Po dalších studiích a variantách se ministerstvo vrátilo zase k nejvelkorysejší variantě.

Podle plánů má stavba začít za šest let, silnice má být plně otevřená v roce 2031. Jaké budou termínu v reálu, to se teprve uvidí. Podle plánů silnice už měla dávno stát, takže opatrnost k termínu je na místě.

A kudy povede?

Takzvaná varianta G je rozložena do dvou fází. Ve směru z Chomutov by se měla za velkou křižovatkou Praha – Hora Svatého Šebestiána odklonit od původní trasy. Vedla by směrem pod Černovice, téměř až k linii uhelného lomu, pak by se postupně vrátila na původní trasu, na kterou se napojí za Zelenou, u odbočky na Blahuňov. Cestou by musela překonat mostem železniční trať.

Ve čtyřproudu bude silnice pokračovat po původní trase. U Ušáku by byly nájezdy a sjezdy, čerpací stanice by se přesunula na druhou stranu. Další sjezdy a výjezdy budou na křižovatce ve směru na Kadaň. U průmyslové zóny Verne se následně měla napojit na plánovaný obchvat Klášterce, který by byl v plánu po dostavění těchto dvou etap. Součástí by také byla některá přemostění či podjezdy.


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video