Ve skanzenu přivítali jaro, v dubnu si připomenou řemesla doby železné

Lucie Steklá 2022-04-05 15:42:53

Jaro začalo v neděli 20. března v 16:33 hodin. Již v sobotu ho přivítali v archeoskanzenu v Březně, kde připravili tradiční první akci roku Jarilo. Desítky návštěvníků si vyzkoušely umlít mouku a něco z ní upéct, nechybělo orání pole pomocí primitivního dřevěného pluhu, zájemci si mohli vyrobit bronzový nebo měděný šperk, jednoduchou ptačí budku i se ze života ptáků něco dozvědět. Na závěr vítání jara nechybělo vyhnání zimy a pálení Morany. Vítání jara bylo první vlaštovkou akcí v archeologickém skanzenu v Březně. Během roku jich má lounské muzeum, pod nějž skanzen spadá, několik. Nejbližší z nich se uskuteční za měsíc, 23. dubna si zájemci mohou připomenout život a řemesla doby železné, v červnu se zájemci přenesou do doby kamenné.


Na jaro byl připraven dlouhý dům, kde proběhlo promítání s přednáškou o sýčcích, na přilehlém poli u skanzenu si odvážlivci vyzkoušeli orbu primitivním pluhem. Protože příchodu jara napovídalo i sobotní počasí, návštěvnost skanzenu byla opravdu vysoká, prostor vyhrazený pro auta návštěvníků bylo zcela zaplněné. Pro naše předky to bylo významné období, při západoslovanských jarních lidových obřadech nechybělo v tento čas vynášení smrti a vítání jara. A nebylo tomu jinak ani ve skanzenu, kde děti pomohly vytvořit a nazdobit Moranu a fantazii se meze nekladly. Měla tak náhrdelník ze šišek, šnečích ulit, vlasy ze slámy a stylový klobouk, který pro odlehčení doplnil nápis Punk´s not dead. Společně s Klubem Človík, který se na Jarilu staral o kreativní program pro návštěvníky, Moranu na závěr slunečného, ale ještě větrného, dne upálili.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video