Žatec: V rodinném domě vznikne útulek až pro 50 koček

Oldřiška Hradcová 2022-04-06 10:11:32

V žateckém Bufu vyroste útulek pro kočky. Pozemek nedaleko bývalé pískovny prodalo město Žatec za téměř 1,7 milionu korun synovi majitele sousedního rodinného domu Adamu Boubínovi. Ten na parcele o výměře tří tisíc metrů čtverečních postaví další dům a záchrannou stanici až pro padesát koček. O ty se bude starat místní spolek Kočičí tlapky.

Pozemek pro rodinný dům získal se slevou, cena za metr čtvereční byla nižší než je obvyklá prodejní cena. Důvodem pro slevu bylo právě zřízení kočičího útulku.

„Jsem velkým milovníkem koček, mám jich doma pětadvacet a většina z nich jsou nalezenci. Můj dům ale není nafukovací, takže jsem se rozhodl postavit útulek a pomoci nejenom spolku, ale i městu, které by se o kočky mělo starat,“ řekl zastupitelům na únorovém zasedání Pavel Boubín, který výstavbu bude financovat. Podmínkou prodeje, který žatecké zastupitelstvo již schválilo, je provozovat zařízení pro opuštěná zvířata minimálně dalších deset let. V případě, že majitel podmínky poruší, město bude vyžadovat sankci ve výši 30 % z kupní ceny. Útulek by měl být vystaven do osmi let. „Čím dřív to bude, tím lépe. Jakmile se to koupí, budeme řešit co možná nejrychlejší variantu stavby. Potulných koček je v Žatci hodně, policisté mi je často nosí už i domů, protože současná kapacita nestačí a prostory máme provizorní. Už je není kam dávat,“ přiznala Jiřina Drahná ze spolku Kočičí tlapky. „Za uplynulé dva roky jsme měli řadu jednání s nespokojenými občany o tom, jak má město zajištěnou péči o kočky na ulicích, tak věřím, že zastánci kočiček teď budou spokojení,“ podotkla starostka Zdeňka Hamousová.

Záchranná stanice by měla být otevřena i pro veřejnost, podle Boubína se budou moct na kočky přijít podívat třeba místní školky a jesle. „Rádi bychom tam měli pro kočky i venkovní výběh a možná také kočičí kavárnu. To je ale z hygienického hlediska složitější, takže teď čerpáme inspiraci v okolí a uvidíme,“ prozradila Drahná. Podle Boubína vyjde vybudování budovy útulku na zhruba pět milionů korun.


Napsal(a): Oldřiška Hradcová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video