Laureátem festivalu Hrajeme s Orffem je sbor Rosa

Lucie Steklá 2022-04-14 13:14:14

Po dvouleté pauze se v lounském Vrchlického divadle uskutečnil již 14. ročník festivalu Hrajeme s Orffem. Festival dětských pěveckých sborů zahájila skupina bubeníků Superkus z pořádající Základní umělecké školy Louny pod vedením Jiřího Soukupa. Na festivalu vystoupilo jedenáct souborů, které hodnotila tříčlenná porota. Ta ocenila každý sbor, vybrala laureáta festivalu a udělila také jednu zvláštní cenu. Laureátem festivalu se stal sbor Rosa ze Stochova. Zástupci sborů se shodli, že po době, kdy se kulturní akce nemohly pořádat, bylo skvělé a příjemné se opět set-kat, strávit společné chvíle a poslechnout si mladé zpěváky a zpěvačky. ,,Účast sborů je dobrá, obdobná počtu sborů před nucenou covidovou pauzou, jsme spokojeni. Je dobré, že se děti nenechaly odradit a u zpívání zůstaly,“ řekl ředitel pořádající lounské ZUŠky Petr Novotný.


Jako první v kategorii A, tedy souborů mladších zpěváků, vystoupil sbor Bleška ze ZUŠ z nedalekých Postoloprt. Sbor, jehož sbormistryní je Radka Žočková, získal za muzikální projev a hlasovou kulturu Zlaté pásmo. Druhý se na jevišti představil sbor Favilla ze ZUŠ Klementa Slavického z Kadaně se sbormistryní Evou Sítkovou. Za přirozený dětský projev a cit pro lidovou píseň je porota ocenila Bronzovým pásmem. Jako třetí prkna lounského divadla uvítala sbor Filiorum Musica ze ZUŠ F. A. Šporka v Lysé nad Labem. Za pro-myšlenou, inspirativní dramaturgii a za propojení vokální, instrumentální a pohyblivé složky získal sbor se sbormistryní Janou Erbovou Stříbrné pásmo. Ze ZUŠ Říčany do Loun zavítal, se sbormistryní Lucií Novákovou, sbor Ladíme a vystoupil jako čtvrtý. Za nápaditou dramaturgii a bravurní provedení včetně instrumentálního doprovodu získal sbor Zlaté pásmo a stal se vítězem kategorie A.

Jedním ze zástupců pořádající ZUŠ Louny byl sbor Notičky, který vystoupil jako v pořadí pátý sbor. Za soustředěný projev s důrazem na přesnou artikulaci a dynamiku získal Stříbrné pásmo. Sbormistryněmi sboru jsou Kateřina Štolová a Renata Zázvorková. Notičky zpívají lidové písničky, ale i české umělé, hlavně ty se zajímavými texty. Pro festival si připravily i písničku od skladatele Zdeňka Šestáka, rodáka z nedalekých Cítolib. Na festivalu se objevily ještě jedny Notičky, soubor ze ZUŠ Bedřicha Smetany v Plzni. Za pestrou, nápaditou dramaturgii a spontánní projev získal sbor Stříbrné pásmo. Sbormistryní je Jana Slavíková. Kategorii A uzavřelo osm statečných Skřivánků z pořádající ZUŠ Louny, kteří zpívají dětské písně z pohádek a filmů, lidové písně. Ti získali Stříbrné pásmo za odvážný, muzikální projev a vtipné ztvárnění písně 'Drbání'. Sbormistry jsou Kateřina Štolová a Petr Bernard.

Odpolední kategorii B starších zpěváků odstartoval sbor Rosa ze ZUŠ Stochov se sbormistryní Sophií Denny. Sbor získal Zlaté pásmo za muzikální a osobitý projev s velkým emocionálním přesahem. Zároveň se stal laureátem celého festivalu. Rosa vznikla při dlouhých nerozlučných ,,porosičkových“ hovorech před stochovskou školou. Nejstarší členové se společného zpívání nemohli nabažit, a proto začali zůstávat po zkouškách Rosičky déle ve škole a nacvičovat si sami, bez zásahu dospěláků, další písničky jen tak, pro radost.

Druhým sborem v odpolední části festivalu byl sbor Blecha ze ZUŠ Postoloprty, jehož sbormistryní je Dana Suchá. Za pro-vedení vícehlasu a citlivý instrumentální doprovod získal Stříbrné pásmo. Předposlední sbor festivalu byl Carmen pořádající ZUŠ Louny. Za kultivované provedení různorodého repertoáru a originální využití hudebních nástrojů a hry na tělo získal Stříbrné pásmo. Sbormistryněmi jsou Renata Zázvorková a Kateřina Štolová. Odpolední program zakončil sbor Rosička ze ZUŠ Stochov, který se svojí sbormistryní Terezou Mlynaříkovou za široké využití výrazových prostředků a hluboké prožití obsahu písní získal Zlaté pásmo a stal se vítězem kategorie B. ,,Děkujeme, že jste nám přijeli zazpívat a gratulujeme všem za nádherné výkony. Těšíme se, až si vás opět někde budeme moci poslechnout,“ uvedly na závěr festivalového dne porotkyně.

Porota udělila ještě jednu cenu, a to zvláštní cenu za muzikální projev a klavírní doprovod. Obdržela ji slečna Sophie Denny ze sboru Rosa (a Rosička) ze ZUŠ Stochov.

Členy poroty, která rozhodovala o vítězi jednotlivých kategorií a laureátovi festivalu a dalších oceněních byly tři dámy. Předsedkyní byla Karolína Řepová, sbormistryně přípravného oddělení Kuhnova dětského sboru a dětského sboru Pražská kantiléna. Na žádném z ročníku festivalu Hrajeme s Orffem nechyběla členka poroty Eva Navrátilová, držitelka ocenění J. A. Komenského za pedagogickou činnost. Třetí členkou poroty byla sbormistryně smíšeného sboru Ajeto a dětského sboru Hrabalova koťata a členka Orffovy společnosti Kateřina Tůmová. 

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video