Pekařství u Kroupů získalo prestižní ocenění. Žatecký dalamánek ponese značku Regionální potravina

Hedvika Mašková 2022-05-20 19:42:00

V Ústeckém kraji se soutěžilo o Regionální potravinu. Letos se o titul ucházel rekordní počet výrobků, a to celkem 243 od 51 producentů. V hodnocení mohlo ale uspět jen devět produktů v devíti kategoriích. Těm komise navrhla udělit prestižní značku Regionální potravina Ústeckého kraje pro rok 2022. Mezi oceněnými produkty je také Žatecký dalamánek z oblíbeného Pekařství u Kroupů. Gratulujeme!

,,Soutěže jsme se zúčastnili hlavně proto, že jsme chtěli vědět, jak si co do kvality stojíme proti ostatním pekárnám v Ústeckém kraji. A taky, aby v případě výhry mohli být „Žatečáci“ na něco ze Žatce hrdí,“ popsal důvod účasti v soutěži Regionální potravina Ústeckého kraje pekař Miroslav Kroupa, který v Žatci již čtyři roky se svou ženou Aničkou vede rodinné Pekařství u Kroupů.

V kategorii ,,Pekařské výrobky včetně těstovin“ převálcoval konkurenci jejich Žatecký dalamánek. Bylo jen potřeba splnit podmínku, aby většina surovin, z nichž se dalamánek vyrábí, pocházela ze zdejšího regionu, což dle Miroslava Kroupy oceněné křupavé pečivo z cirka 95 procent splňuje.

,,Dalamánek je velmi klasické české pečivo a většinou ho výrobci stylizují do jakéhosi bochánku s částí pšeničné a žitné mouky, s dodatkem kmínu a dosti často i barvivem. Mně na něm vadila ta jeho tuhost a „gumovatost“, a tak jsme se to rozhodli trochu upravit. Ojedinělí je třeba tím, že všechna žitná mouka prošla fermentací a také, že má rohlíkový tvar, bez barviva, což dokáže vytvořit i nějakou křupavou kůrku. Díky obsahu zmiňovaného žitného kvasu by se pečivo dalo označit jako kváskové, ale my jsme zvolili lokální název, a to ,,Žatecký dalamánek“. Není to v našem sortimentu nijak výjimečný produkt, je to jeden z více druhů „rohlíkových“ výrobků, ale je jediný, který je bez semínek,“ popsal, v čem je Žatecký dalamánek ojedinělý a v čem se liší od ostatního nabízeného pečiva v rodinném pekařství, M. Kroupa a dodal, jak si stojí u zákazníků: ,,Je zajímavé, že náš dalamánek je z „rohlíkových“ tvarů co se týče obsahu použitých surovin nejjednodušší, ale v prodejném množství je to mezi nimi favorit. Občas nám někdo řekne, že mu to připomíná mládí, což mně udivuje, protože ho děláme teprve čtyři roky.“

A jaký je vlastně příběh oceněné potraviny a proč právě nese pojmenování Žatecký dalamánek? ,,Hned od počátku fungování pekařství jsme věděli, že budeme chtít výrobek z kategorie běžné pečivo s obsahem žitného kvasu, to je holt česká klasická chuť. A protože snad kromě tvaru splňoval všechny atributy popisu dalamánku, tak jsme ho tak pojmenovali. A že je to Žatecký dalamánek, to je přeci jasné, je dělaný v Žatci a Žatečáky. Věděli jste, že výrobek je to český, ale název pochází z francouzštiny? Jeho název pochází z let 1741–1743, kdy jej francouzská vojenská posádka usazená v Praze a Terezíně nazývala Pain d'Allemagne („německý chléb“),“ vysvětlil našim novinám na závěr pekař Kroupa, jehož Žatecký dalamánek má nyní právo zdarma užívat značku ,,Regionální potravina“ po dobu čtyř let, a dále upozorňuje všechny zájemce, kteří dalamánek ještě neochutnali, že v příštím týdnu má Pekařství u Kroupů z důvodu dovolené zavřeno. 

Hodnotitelská komise navrhla udělit značku Regionální potravina Ústeckého kraje pro rok 2022 těmto výrobkům:


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video