Hala pro míčové sporty má vzniknout jako přístavba ZŠ O. Jaroše. Hala pro míčové sporty má vzniknout jako přístavba ZŠ O. Jaroše

Lucie Steklá 2022-06-30 19:17:05

Rozšířit sportovní halu, nebo postavit zcela novou? Touto otázkou se v posledních měsících, možná i letech, zabývali v Lounech. Že místa, kde by sportovci, zvláště míčových sportů, z lounských klubů během zimních měsíců našli zázemí pro své tréninky, je málo, to se ví již dávno. Řešení je ale stále výhledově otázkou několika let.

Fotbalisté, hokejisté, basketbalisté, házenkáři, florbalisté, judisté, karatisté, veslaři, atleti, aerobičky… ti všichni potřebují během nepříznivého počasí a zimního období trénovat ve vnitřních prostorách. Protože je ale klubů v Lounech hodně a mají velké mládežnické zázemí, což je každopádně velice dobře, kapacity sportovní haly a tělocvičen u základních škol zdaleka nezvládají poptávku pokrýt. Kluby tak přistupují k různým řešením, zkracují, ač neradi, tréninkové jednotky, nebo prostě kategorie druhostupňových dětí trénují venku, jako na-příklad fotbalisté.

Kapacita sportovní haly je zcela zaplněna, kluby proto využívají tělocvičny. Město tak ve spolupráci s vedením klubů hledalo další cesty, jak rozšířit možnosti tréninků zejména pro děti a dospívající sportovce. ,,Kapacita městské sportovní haly je naplněná. Pokud by v budoucnu přibyl další prostor, zbude více místa pro tréninky všech malých i velkých aktivních hráčů míčových sportů. Uvolnily by set tak i prostory pro zájemce a rekreační sportovce, kteří si chtějí večer po práci třeba jen zahrát fotbálek, volejbal či badminton,“ řekl již dříve lounský starosta Pavel Janda.

Na začátku letošního roku byla varianta, jak kapacity vnitřních sportovišť rozšířit, přístavba sportovní haly, o které se mluví řadu let. Přístavbu s rozšířením sportovní haly radnice zvažovala. Po prověření prostorového uspořádání ve spolupráci s týmem odborníků zjistila, že potřebné prvky a prostory, které v novém sportovišti chce mít, by se k hale nevešly. Proto padlo rozhodnutí pro variantu přístavby základní školy. V posledních týdnech se tak záměr vedení lounské radnice ubral jiným směrem. A to k cíli postavit nové multifunkční sportoviště, které by mělo vyrůst coby přístavba areálu ZŠ Kpt. Jaroše v Lounech.

Architekti již studii nového sportoviště dokončili. Návrh architekta Kudly minulý týden posoudila rada města a poté byla před-stavena na webových stránkách města veřejnosti. Realizaci záměru stavby sportovní haly v areálu ZŠ Kpt. O. Jaroše radní schválili. 

Nová sportovní hala je navržena na volné ploše v areálu školy vedle stávající tělocvičny, na kterou navazuje nižší částí se šatnami. Půdorysný rozměr samotné haly je cca 43 krát 33 metru, což umožňuje dispozici pro florbalové hřiště a dvě basketbalová hřiště. V interiéru objektu je na východní straně navržena lezecká stěna. ,,Předpokládá se, že nová sportovní hala bude mít samostatný provoz, správu objektu bude zajišťovat Lounská správa sportovních areálů. V současné době probíhá příprava soutěže zpracovatele projektové dokumentace,“ uvedl k záměru starosta P. Janda. Cena za stavbu nové haly ani termín zahájení stavby nejsou ještě určeny. Zastupitelé nejprve musí schválit potřebné kroky a potvrdit záměr stavět halu. Poté, v případě schválení záměru, bude následovat zadání projektové dokumentace, výběrové řízení na dodavatele stavby, které určí termíny a ceny zakázky. Poté se opět dostanou ke slovu zastupitelé města, kteří zahájení stavby buď dají zelenou, nebo vystaví ,,stopku“. Celý proces může trvat několik let. V rukou ho navíc bude mít nové zastupitelstvo. 

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video