Konference Poohří se zaměří na dopravu, obchod a průmysl

Lucie Steklá 2022-10-12 21:33:18

Konference Poohří 11 – ,,Doprava – obchod – průmysl“ neboli program odborných historických přednášek, proběhne v Kadaňském muzeu v refektáři františkánského kláštera. Konferenci pořádá spolek ,,Historie a současnost Poohří“ a Městské muzeum v Kadani ve čtvrtek a v pátek 13. a 14. října 2022 v refektáři Františkánského kláštera. Zhruba před 150 lety se do Poohří dostala železnice, která výrazně rozvíjela průmysl a obchod tohoto kraje. Jako obvykle i letos bude konference otevřena nejen zájemcům o toto téma, ale všem, kteří se zabývají historií Poohří od pravěku do současnosti, a uvítáme příspěvky reflektující roli regionů v dějinách, a to nejen kadaňského, ale i širšího okolí (Žatecka, Lounska, Chomutovska, Mostecka, Litoměřicka, Slánska, Rakovnicka apod.).

Ve čtvrtek na konferenci promluví Petr Novák s tématem Sídliště z mladší doby bronzové v Blažimi, Kateřina Blažková — Jana Bezáková (Hradiště Dřevíč jako sídelní a správní centrum regionu Rakovnicka a Lounska), Jaroslav Havrlant (Staré cesty v Poohří — diskusní příspěvek). Ivo Černý se zaměří na téma Drážďanská císařská silnice a poštovní stanice v Budyni nad Ohří 1527–1827, Jiří Kopica pohovoří na téma Chomutov ve století páry, Josef Märcse ujme tématu Dojeli vlakem, došli pěšky — Zážitky a prožitky českých vojáků z Jičínska v Žatci a Kadani především na základě jejich korespondence z Velké války. V odpoledním bloku na téma Most, nebo přívoz — Dvě stě let historie jednoho místa na řece Ohří v Radonicích nad Ohří promluví Jaromír Tlustý, Dita Rusová se ujme tématu Boj zájemců o výstavbu kolonie U Matky Boží. Účastníky konference čeká komentovaná prohlídka klášterem, kostelem a výstavou ,,Kadaň 1742, omyl mistra Voltaira“.

Páteční program zahájí Milena Bílková (Manýristické nástěnné malby v tzv. klenotnici bývalého zámku v Chomutově: námět a kontext výzdoby), poté se slova ujme Leoš Zich („Turci“ na Žatecku — K nedobrovolné migraci z Uher a Balkánu v raném novověku), jehož vystřídá Dagmar Štefancová (Františkánské hudební prameny z Kadaně a jejich svědectví o řádové hudbě na přelomu 17. a 18. Století), později Lukáš Gavenda (Almužní obvody kadaňských františkánů v 18. století). Jan Mareš promluví na téma Josef Bulova (1851–1935) ve stínu svého otce aneb těžko na cvičišti, lehko na bojišti, tématem Martina Vostřela bude Znovuobjevený turista a fotograf Karel Goszler, o záchraně barokního zámku Poláky u Kadaně promluví Miloš Dempír. Páteční exkurze je právě na tento zámek.

Spolek Historie a současnost Poohří vznikl koncem roku 2009. Jeho cílem je kulturní rozvoj regionu severozápadních Čech, propagace regionu, prohlubování a popularizace znalostí o jeho historii a nadregionální spolupráce s kulturními institucemi obdobného zaměření. Pojem ,,Poohří“ zahrnuje velmi různorodé regiony s odlišným historickým vývojem. Těžiště činnosti sdružení spočívá ve střední a dolní části Poohří, kde se soustřeďuje působnost většiny jeho členů. Na rozdíl od západní části regionu je zde systematická historická práce zatím méně rozvinuta. V současné době spolek spolupracuje především s Oblastním muzeem v Lounech, Státním okresním archivem v Lounech, Ústavem archeologické památkové péče severozápadních Čech v Mostě, žateckým i kadaňským muzeem a mnoha dalšími institucemi. Jedním z nejdůležitějších úkolů je pak pořádání každoroční vědecké konference a vydání sborníku. 

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video