V podbořanském muzeu je nová expozice věnovaná volyňským Čechům

Alla Želinská 2023-04-06 16:15:00

V závěru druhé světové války se vracely s československým armádním sborem tisíce volyňských Čechů do historické vlasti a po jejím skončení je následovaly desetitisíce dalších (především jejich rodinných příslušníků), kteří do Československa cestovali v roce 1947 reemigračními transporty z oblasti Volyně na dnešní Ukrajině.

Mnozí z nich nechtěli zapomínat na svoje volyňské kořeny. Již v 50. letech 20. století se tak ve větší míře řešila otázka případného vytvoření sbírky či výstavní prezentace volyňských Čechů, ale zástupci dobového režimu si zdůrazňování volyňské minulosti příliš nepřáli. Původní idea se podařila naplnit až o desetiletí později na počátku 90. let. V té době byla obnovena zastřešující instituce (Sdružení Čechů z Volyně a jejich přátel), která začala na základě doporučení Ministerstva kultury spolupracovat s Národním muzeem. V něm se začala tvořit v roce 1992 unikátní sbírka volyňských Čechů, která se i v současnosti stále rozrůstá. Již na počátku roku 1994 byla v Historické budově Národního muzea prezentována výstava Osudy Čechů z Volyně, která následně objela 29 českých i moravských měst a o deset let později pak zakotvila v upravené podobě ve formě stálé expozice v Podbořanech. I přes kvalitní zpracování tématu začala zastarávat a došlo tak k rozhodnutí o jejím kompletním přepracování a modernizaci. Tu pozdržela pandemie či stavební úpravy nových prostor pro expozici v prvním patře objektu.

V sobotu 11. března byla kompletně nová expozice v Muzeu Podbořany poprvé otevřena pro veřejnost. Vznikla především ve spolupráci města Podbořany, Národního muzea a Sdružení Čechů z Volyně a jejich přátel. S odkazem na periodikum vydávané Antonínem Perným v oblasti i vzpomínky pamětníků byla nazvána „Hlasy Čechů z Volyně“. Díky víkendovému otevření se na tuto událost sjeli volyňští reemigranti i je-jich potomci nejen z Podbořanska a Žatecka, ale také z Vyškovska, Chomutovska i mnoha dalších regionů. Zhruba 120 účastníků v přeplněném sále si mohlo vyslechnout proslovy zástupců města Podbořany, SČVP či Národního muzea. Akce se nesla ve velmi příjemném duchu, mnozí účastníci poznávali na fotografiích sebe nebo členy své rodiny. Po komentované prohlídce a rautu představil kurátor expozice Ondřej Štěpánek (kurátor sbírky Čechů z Volyně v NM) všechny vystavené exponáty a jejich příběhy v krátké přednášce.

Ve středu 22. března otevření expozice po-světil během slavnostního akce i starosta města Podbořany Radek Reindl, který společně s ředitelkou Historického muzea Národního muzea Zuzanou Strnadovou pře-střihl slavnostní pásku. Nechyběla ani povedená hudební vložka dětského sboru složeného z uprchlíků z Ukrajiny či žehnání expozici pravoslavným duchovním správcem žatecké oblasti prot. Vladislavem Čejkou. Této události se ve větší míře zúčastnili lokální politici, zástupci kulturních institucí, církví či médií, ale opět majoritu návštěvníků tvořili volyňští Češi. Počet zúčastněných na této druhé akci byl obdobný a akce se opět nesla ve velmi pozitivním duchu.

Celá expozice se věnuje příběhu české komunity na Volyni od počátků na konci 60. let 19. století až po současnost. Tvoří ji okolo 30 dobových inzerátů lákajících obyvatele z českých zemí k přestěhování na Volyň (vydávané v 19. století v Národních listech), základní průvodní texty a mapy či 73 fotografií. Návštěvníci však mají zejména příležitost prohlédnout si v muzeu desítky unikátních a dosud veřejně neprezentovaných předmětů ze sbírek Národního muzea. Mezi ně se řadí zemědělské nástroje, vybavení z volyňských domácností či poháry ze závodů českých sokolských jednot na Volyni. Další exponáty návštěvníkům přiblíží témata náboženství, politických změn či období 1. a 2. světové války. Mezi unikáty v této části se řadí například kabát Antonie Záveské-Muchové již z prvního vybavení čs. jednotky v Buzuluku nebo dirigentská hůl kapelníka III. brigády Jaroslava Židlického. Mimo to je v prezenční studovně expozice v tabletech k dispozici několik desítek vzpomínek pamětníků o různých tématech či desítky publikací s volyňskou tématikou.

Národní muzeum má do budoucna v plánu část předmětů v expozici po čase obměňovat, taktéž budou přibývat například audio-vize. Expozice by měla být doplněna i o letáky, brožuru, edukační listy a celé toto zajímavé téma by mělo být rovněž zprostředkováno i zahraničním návštěvníkům regionu překlady v angličtině, němčině či ukrajinštině. Město Podbořany také v následujících měsících plánuje doprovodné programy, mezi které bude patřit cyklus přednášek o tématech spojených s českou volyňskou komunitou či komentované prohlídky expozice pro veřejnost. Stálá expozice je otevřena během provozní doby infocentra sídlícího v muzeu. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video