Diamant Expo na výstavišti končí. Město Louny vypovědělo dlouhodobému nájemci smlouvu, hlavním důvodem je koaliční záměr

Lucie Steklá 2023-07-05 06:39:00

Louny – Po dlouhých diskuzích se město Louny rozhodlo vypovědět smlouvu o nájmu společnosti Dia-mant Expo, která v parku každoročně pořádá několik výstav a stará se o celoroční údržbu. ,,Letos na Výstavišti Louny slavíme třicet let. Věříme, že i současné vedení města Louny jde cestou dlouhodobé spolupráce. S nájemcem, který dodržuje smluvní podmínky, vždy komunikuje a má stoprocentní platební morálku,“ uvedlo ve svém vyjádření k výpovědi vedení společnosti Diamant Expo.


S dlouhodobým nájemcem, společností Diamant Expo, Město Louny vypovědělo smlouvu o nájmu areáLu ,Výstaviště Louny. ,,Rozhodli jsme se k tomu z racionálních důvodů, kterými jsou pro město nevýhodná smlouva takřka bez výnosu. Z ekonomického hlediska a jako řádní hospodáři v době rostoucí inflace a nestability nemůžeme přehlížet fakt, kolik za pronájem do městské pokladny Louny dostávají. Je to pouhých 200 tisíc korun ročně,“ odůvodnil starosta Milan Rychtařík (ANO).

Důvod ovšem není jen čistě ekonomický, ale i společenský. ,,Tím hlavním důvodem je náš koaliční záměr s parkem. My jako Louňáci nechceme vnímat park jen jako výstaviště, ale jako park plný každodenního života a radosti. Chceme ho totiž otevřít více obyvatelům Loun, rodinám s dětmi, mladým lidem, seniorům. Pro všechny věkové kategorie plánujeme v parku pořádat akce, a to nám současná smlouva s nájemcem neumožňovala. Máme například vizi zakomponovat řeku Ohři k volnočasovým a relaxačním aktivitám. Chceme na řece vytvořit mola, kde by se mohli občané opalovat, zaplavat si v řece, mohli využít půjčení lodiček a obecně z tohoto oblíbeného místa hodláme vytvořit i místo pro konání sportovních, ale i kulturních a společenských akcí. Zkrátka parku chceme dát věhlas a život,“ shrnul vize starosta Rychtařík.

V posledních letech se stále častěji ozývá otázka finanční nevýhodnosti nájemného za areál Výstaviště Louny. ,,Zkusme se na tuto otázku podívat z obou stran. I my máme pocit nevýhodnosti. Majiteli areálu, městu Louny, platíme nájemné 323 000 korun ročně plus zajišťujeme celoroční údržbu a správu areálu. Výstaviště Louny v době, kdy zde neprobíhá žádná výstava, funguje jako veřejný park,“ poukazují zástupci Diamant Expo s tím, že společnost zde 365 dní zajišťuje veškerý úklid, pravidelné sekání zelené plochy (cca 50 tisíc metrů čtverečných), úklid spadlého listí, úklid sněhu. Tyto práce si vyžadují zaměstnání tří pracovníků, nákup a údržba strojů, placení elektrické energie, vody, odvozu odpadu. ,,A tak si k částce za nájem přičtěme částku za všechny tyto náklady, kterou naše společnost každoročně vynaloží na správu areálu Výstaviště Louny. Jsme jediné výstaviště v České republice, které není finančně podporováno z dotací. Jsme naprosto soběstační. A to již třicet let. Zakládáme si na dlouhodobé spolupráci, i za cenu nižších zisků. Snažíme se přispět k rozvoji a podpoře lounského regionu,“ dodali.

O ukončení smluvního vztahu rozhodla svým usnesením Rada města Loun 19. června. ,,Radní smlouvu o nájmu uzavřenou v dubnu 2015 ukončili výpovědí bez udání důvodu s výpovědní dobou dvanáct měsíců, která počíná běžet prvním dnem měsíce následujícího po doručení výpovědi, ta bude doručena nejdříve v červenci,“ řekl mluvčí radnice Marcel Mihalik. Letošních výstav se rozhodnutí města nedotkne. Podle místostarosty Pavla Cson-ky bylo rozhodnutí naplněním jedno-ho z koaličních programových bodů. „Všechny koaliční subjekty toto měly ve volebním programu. Park chceme více zpřístupnit občanům a z komerčních aktivit chceme pro město získat do rozpočtu více peněz,“ doplnil Csonka (SOCDEM).

Společnost Diamant Expo působí na Výstavišti Louny od roku 1993. Areál výstaviště dokonale známe a kromě pořádání výstav se snažíme o zvelebování celého areálu. Vždy jsme byli maximálně otevřeni všem jednáním s městem Louny, pravidelně bezplatně poskytujeme areál příspěvkovým organizacím Města Louny, neziskovým organizacím a spolkům.

,,Zpočátku nenápadné výstavy, na letech zapomenutém lounském výstavišti, jsme pomalu díky poctivé práci posouvali na žebříčku úspěšnosti výš a výš, až se zařadily mezi současné stálice výstavnického trhu v České republice. Zvládli jsme i velmi náročné období covidu,“ poukázala Diamant Expo.

Město v nejbližší době vyhlásí veřejnou soutěž na nájemce a provozovatele parku. Zájemci budou muset vytvořit koncepci rozvoje areálu s perspektivou pro intenzivnější zapojení sportovních a kulturních i relaxačních aktivit pro občany a širokou veřejnost. Z nabídek si město vybere nejvhodnějšího kandidáta. (lus, mim)  

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video