Křeččí terapie pomáhá rozptýlit dlouhodobě hospitalizované klienty

Lucie Steklá 2023-07-06 08:51:00

Louny - Nemocnice AGEL Louny posouvá zvířecí terapii přímo k lůžkům klientů. Po třech letech úspěšně využívané terapie pomocí křečků ve společenské místnosti aktuálně nemocnice zapojuje zvířecí terapeuty do procesu léčby i přímo na pokoji jednoho z nadšených klientů. Bližší kontakt s hlodavci tak nabízí ještě intenzivnější rozptýlení a zlepšuje i celkovou pohodu a aktivizaci.

Džungarští křečci, malí a roztomilí hlodavci, se stali neodmyslitelnou součástí pracovního týmu sociálních lůžek Nemocnice AGEL Louny už v roce 2020. „Vše začalo prázdným a nevyužitým akváriem, jehož původní obyvatele, akvarijní rybky, si po uzdravení odnesl s sebou domů spokojený klient. Tehdy nás napadlo pořídit křečky, tedy zvířátka nenáročná na péči, roztomilá, čilá, ale hlavně taková, kterých se naši klienti mohou dotýkat,“ říká Helena Cimrmanová, aktivizační pracovnice oddělení sociálních lůžek Nemocnice AGEL Louny.

Křečci se zde rychle stali oblíbenými přítulnými společníky klientů oddělení sociálních lůžek. „Nejen mazlení, ale i péče o křečky je pro řadu klientů příjemný relax a zajímavé zpestření. Přináší jim pozitivní emoce, rozvíjí motoriku a sociální cítění a zároveň mají pocit užitečnosti,“ dodává Helena Cimrmanová s tím, že novinkou je nepřetržitá přítomnost křečka přímo na pokoji jednoho z klientů.

„Jeden z našich klientů se u nás myšlenkou chovu křečků velmi nadchl, a protože bohužel naši původní křečci před časem uhynuli, požádal dceru, aby mu křečka koupila. Dcera tak učinila, s tím, že tento syrský křeček měl být tříměsíční sameček. Druhý den ráno měl čtyři mladé. Byla to legrace. Klient si nakonec vzal jedno mládě k sobě na pokoj a velmi si ho oblíbil. Křeček si ho také oblíbil, a dnes vždy večer na akvárku visí a už čeká, až si ho klient vezme a bude se s ním mazlit,“ popisuje aktivizační pracovnice.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video