Zapojte se do online hlasování! Synagoga může získat cenu Národního památkového ústavu

Hedvika Mašková 2023-07-26 10:00:00

To, že jsou Žatečané velice dobří v online hlasování, už se potvrdilo několikrát. Další možnost mají při výběru favorita na ceny Patrimonium pro futuro 2023, kterou vyhlašuje Národní památkový ústav. Cena hodnotí pozitivní a úspěšné počiny v oblasti památkové péče dokončené v předešlém roce. Nominovaná je také Záchrana synagogy a domu č. p. 200 v Žatci. V kategorii VI. Záchrana památky je navržen její vlastník Daniel Černý. Online anketa probíhá do 30. září na www.npu.cz/pamatky-dekuji. Její výsledek se dozvíme 28. listopadu během slavnostního vyhlášení cen na ČT art.

HLASOVAT MŮŽETE ZDE

Žatecká synagoga je druhou největší synagogou v Čechách, ale od roku 1938 neslouží svému účelu a po desetiletí chátrala. Ve vybydleném stavu ji společně se sousedním objektem rabinátu v roce 2013 koupil Daniel Černý a zahájil náročný proces záchrany obou budov a obnovy jejich společenského využití.

Celková rekonstrukce v hodnotě 50 milionů korun byla zahájena v roce 2019, záměr byl podpořen finančními prostředky z IROP. Stavební práce byly ukončeny v roce 2022. Během rekonstrukce se podařilo oba objekty stabilizovat a následně i rehabilitovat, a to částečně i v restaurátorském režimu (týkalo se to např. sgrafitové výzdoby nebo kamenických prvků, do okenních výplní byly navráceny volné repliky vitrážových oken).

V současné době je zpracovávána výstavní expozice, po jejím dokončení budou oba objekty zpřístupněny veřejnosti. Daniel Černý tak nejen zachránil fyzickou podstatu dvou kulturních památek, ale přispěl také k rehabilitaci a oživení další části historického centra města.

HLASOVAT MŮŽETE ZDE

,,Nově zrekonstruovaná synagoga se veřejnosti slavnostně otevře až po dokončení expozice, což bude až začátkem příštího roku,” sdělil našim novinám Daniel Černý.

Cena Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro zhodnocuje a vyzdvihuje, co se v oblasti památkové péče podařilo, a oceňuje ty, kteří se o úspěšné dílo přičinili. Za každý kraj mohou odborníci z NPÚ, garantující památkovou péči v jednotlivých regionech, vybrat zástupce, kteří se budou ucházet o ocenění v některé ze základních kategorií: obnova památky; restaurování; památková konverze; objev, nález roku; prezentace a popularizace; záchrana památky; příkladná správa a prezentace památkových objektů.

Laureáti k ceně a diplomu získají také roční předplatné odborného časopisu Zprávy památkové péče a roční rodinnou vstupenku na objekty ve správě Národního památkového ústavu.

V roce 2015 se mohla do hodnocení poprvé zapojit i veřejnost. Formou online hlasování na stránkách NPÚ vybírají účastníci z nominovaných počinů ten, který je nejvíce zaujal.             

HLASOVAT MŮŽETE ZDE

Foto: Zrekonstruovaný interiér žatecké synagogy, pohled k severní tribuně. Zdroj: NPÚ

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video