Proměna blšanského mlýna se vydařila, dejte jí svůj hlas

Alla Želinská 2023-08-01 09:15:00

Má vlast cestami proměn – to je putovní výstava, která přináší svědectví o proměnách zanedbaných míst. V letošním patnáctém ročníku má své zasloužené místo i proměna blšanského mlýna. Pokud se vám nový park na místě bývalého mlýna líbí, dejte mu svůj hlas.

Informace, fotografie a hlasování jsou zde: Cestami proměn Blšany.

Mlýnské zahrady

Vodní mlýn na řece Blšance je vyobrazen už na mapách I. vojenského tzv. josefského mapování (1764 - 68). Jako řada dalších krásných staveb v oblasti Sudet měl mlýn smutný osud. Po znárodnění připadl JZD, které jej využívalo jako sklady a kanceláře. Začátkem 90. let mlýn vyhořel a začal chátrat. Vystřídal několik majitelů. Celý areál se stal obrovskou černou skládkou, stavby se zřítily a ohrožovaly bezpečnost obyvatel. Město mlýn odkoupilo v roce 2019 s jasnou vizí vytvořit zde odpočinkovou zónu. V tomtéž roce získalo v dražbě i sousední objekt bývalé koželužny.

Klíčovou osobou proměny je Dagmar Břehovská, která se stala starostkou města v říjnu 2018. Navázala jednání s majitelem mlýna a brzy docílila odkupu. Stojí za administrativní a organizační přípravou projektu. Spolu s externím projektovým manažerem Rostislavem Marešem připravili také žádost o dotace a projektovou dokumentaci. Projekt byl konzultován s pracovníky Národního památkového ústavu. Architekt se na revitalizaci nepodílel, nápady přicházely během prací. Výrazný osobní otisk v parku zanechal také stavbyvedoucí Jan Sklenář.

Na místě vznikla příjemná odpočinková zóna, která obyvatelům i návštěvníkům města do té doby velmi chyběla. Najdete tu nejen lavičky, ale i herní koutek pro děti, al-tán k posezení či čtecí koutek.

Mlatové cestičky jsou doplněny novým veřejným osvětlením a spoustou zeleně. Proměna proběhla s úctou a cílem uchovat kouzlo památného místa s bohatou historií. Mlýn připomíná mohutná původní brána a několik dalších menších stavebních prvků, které se podařilo zachránit, včetně několika mlýnských kamenů. 

zdroj: Proměny 2023

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video