Populace syslů v kopcích středohoří se rozrostla

Lucie Steklá 2023-08-10 08:01:00

Lounsko - Čtyřicet syslů bylo vypuštěno na Odolickém vrchu v Českém středohoří. Pocházejí z odchovů v zoologických zahradách Brno, Norimberk, Opel a záchranné stanice pro živočichy Vlašim. Sysli získali nový domov na Odolickém vrchu, kde by měli založit novou subpopulaci v rámci lounské metapopulace.


,,Nestačí ale pouze sysly dovézt na místo a vypustit do volné přírody. Nejprve musí několik dní přečkat v provizorních oplůtcích, kde by měli přivyknout novému prostředí. Kdyby byli vypuštěni rovnou do volné přírody, s největší pravděpodobností by se rozprchli a hrozilo by jim lapení dravcem či sražení autem,“ uvedli zástupci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. V oplůtcích se ale určitě nemají nijak zle. Mají připravené předvrtané nory, provizorní přístřešek chránící proti slunci a dešti a také seno a plno ovoce, zeleniny a obilovin. Zástupci agentury je také chodí prvních pár dní krmit.

A proč je vůbec záchrana sysla potřeba? I přes to, že byl sysel obecný v minulých letech známý především jako nepřítel zemědělců a škůdce, patří dnes do kriticky ohrožených druhů a podléhá ochraně z celoevropského hlediska.

,,Odolický vrch jsme nezvolili náhodou. Pro vypouštění syslů totiž vybíráme taková místa, kde tato zvířata dříve žila a kde jsou i dnes vhodné podmínky. Doufáme, že se tu postupně rozmnoží a propojí se syslími koloniemi v okolí. Pro přežití syslů v naší přírodě je klíčové zabezpečit potřebnou péči tam, kde v současné době žijí. To znamená vhodným způsobem hospodařit, především pravidelně kosit trávu či spásat. Syslům totiž vyhovují suché, nízké stepní trávníky. Taková místa ale z naší krajiny už téměř zmizela,“ konstatuje Lenka Čolobentičová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, koordinátorka záchranného programu. ,,Akce je součástí záchranného programu, který pro sysla před více než patnácti lety připravila a koordinuje Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky. V celé České republice žije zhruba jen šest tisíc syslů,“ dodala. (lus)

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video