Postoloprty myslí na své seniory. Za měsíc město otevře byty v nových domech s pečovatelskou službou

2023-08-14 07:50:00

Postoloprty – O stavbě domů s pečovatelskou službou se v Postoloprtech začalo mluvit v roce 2020, počátkem následujícího roku město začalo s je-jich výstavbou. Přesněji s přestavbou a rozsáhlou modernizací dvou starých domů kousek od sebe mezi centrálním náměstím a autobusovým nádražím. Budovy, které město Postoloprty získalo do svého vlastnictví, č. p. 129 a 172, se již brzy stanou domovy seniorů. V centru Postoloprty nabídnou patnáct bytů s pečovatelskou službou. Podle vedení města by se nájemníci měli stěhovat do konce roku, radní už schválili výši nájemného. Byty nabízejí prostor přibližně padesát metrů čtverečních, nájemné radní určili minimálně šedesát korun za metr čtvereční.

Slavnostní otevření zrekonstruovaných domů s pečovatelskou službou je připraveno na 6. září.

,, Začátkem jara v roce 2021 jsme vás informovali, že město zahájilo rekonstrukci a výstavbu patnácti bytů s pečovatelskou službou. Dnes již máte možnost vidět, jak se z těch ošuntělých, ošklivých domů staly nádherné stavby. Pomalu se blíží termín kolaudace domů U svatého Jáchyma a U svaté Anny a koncem tohoto roku by již v bytech měli bydlet první nájemníci,“ řekl starosta Postoloprt Zdeněk Pištora. Předpokládá, že v měsíci září tohoto roku bude vyhlášeno přijímání žádostí o přidělení bytu. Podle jeho vyjádření jsou všechny byty bezbariérové a patří do zvláštního určení. ,,To znamená, že zde bude poskytována pečovatelská služba. Pečovatelskou službu bude zajišťovat Městská pečovatelská služba s denním stacionářem v Lounech. Do domu budou dojíždět pečovatelky, které budou poskytovat svou službu,“ dodal.

Zájemci o byt s touto skutečností musí počítat a budou mít povinnost odebírat pečovatelské služby v minimální hodnotě tisíc korun za měsíc. Mohou tak využít z nabídky pečovatelské služby například pomoc při zvládání běžných úkonů péče o svou osobu, při osobní hygieně či poskytnutí podmínek pro osobní hygienu, pomoc při poskytnutí stravy nebo pomoc při zajištění stravy, pomoc při zajištění chodu domácnosti nebo doprovod k lékařům, na úřady apod.

Postoloprtští radní na svém jednání již schválili výši minimálního nájmu, který bude šedesát korun za metr čtverečný. Při padesáti metrech čtverečných, které byty mají, jsou to tři tisíce korun měsíčně za nájem. Kromě toho, že nájemník bude mít povinnost odebírat pečovatelské služby, jsou byty ve zcela běžném režimu. ,,To znamená, že klíče od bytu má pouze nájemník. Nikdo jiný, bez jeho svolení, mu do bytu vstupovat nebude. Nájemník nemusí mít obavy, že by přišel o svou přirozenou svobodu, jak je tomu například v domově pro seniory,“ dodal Z. Pištora s tím, že vyhlášení výběrového řízení na obsazení bytů se připravuje, vedení města ho předpokládá v září. ,,Věříme, že se z domů mohou stát místní ikony. V první řadě jde samozřejmě o kvalitu života seniorů, která stojí v popředí našeho zájmu, ovšem celková architektonická kvalita projektu hraje také nemalou roli,“ znělo z postoloprtské radnice před zahájením stavby.

Oba domy v centru města neměly pořádné využití dlouhé roky. ,,Postoloprty jdou příkladem, jak vybydlené domy nově využít a co oceňuji nejvíc, tak domy by měly dostat architektonicky hodnotné ztvárnění. Městu zcela správně záleží nejen na tom, aby byly domy s historickým charakterem dobře využitelné, ale i na tom, aby do-bře vypadaly,“ řekl již dříve Břetislav Sedláček, který pro město vypracoval architektonickou studii a projekt.

              (lus)

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video