Sklárna AGC slaví 30 let: přijďte na den otevřených dveří

Alla Želinská 2023-08-24 08:00:00

Užijte si také Indiánskou rozhlednu a večerní hudbu. To vše v sobotu 26. srpna.

AGC je největším výrobcem a zpracovatelem skla v České republice. Závod v Kryrech se zaměřuje především na velkosériovou výrobu finálních produktů z plochého skla (z majoritní části se jedná o zrcadla) a dále se specializuje na opracování skla pro interiérové aplikace a nábytkářský průmysl. Historie kryrské sklárny se začala psát už v roce 1908 založením firmy Kupfer und Gläser a již od samého počátku se zde vyráběla zrcadla a ploché sklo pro nábytkářský průmysl. Do roku 1991 byla sklárna v povědomí pod názvem Sklo Union (tedy součást tehdejšího sklářského koncernu). V roce 1991 odkoupila většinový podíl Sklo Unionu belgická společnost Glaverbel, která se zde rozhodla investovat. Původní starý závod byl počátkem 90. let minulého století kompletně zbourán a na vzniklé ploše byl postaven zcela nový moderní závod. Výstavba trvala dva roky, během nichž se sklárna přestěhovala do dočasných prostor zemědělského družstva v Očihově. Výroba v Kryrech byla znovu zahájena v roce 1993 a začala se tak psát novodobá historie sklárny, jejíž 30. výročí si v sobotu 26. srpna připomínáme a zveme vás na prohlídku výrobního i zpracovatelského závodu i na celodenní zábavný program nejen pro děti.

Již několikátým rokem na konci srpna pořádá kryrský spolek Lekaf zábavné odpoledne pro děti i dospělé v okolí Schillerovy rozhledny a v areálu letního kina, jehož je také provozovatelem. A protože oslavy 30tého výročí „nové“ kryrské sklárny byly naplánovány na tentýž den, domluvili se všichni zúčastnění na spojení sil a obou akcí, samozřejmě také za podpory Města Kryry, SDH Kryry a několika desítek dobrovolníků. Místem dění tak v sobotu 26. srpna bude jak areál závodu v Tovární ulici, tak i letní kino ve svahu pod rozhlednou. Vstup na všechny akce bude bezplatný.

V sobotu dopoledne si všichni zájemci budou moci prohlédnout prostory AGC závodu v Kryrech, kde bude od 9.30 do 13 hodin probíhat den otevřených dveří. A protože se ve firmě pracuje se skly, při prohlídce je nutné mít dlouhé kalhoty a uzavřenou obuv.

Po obědě bude následovat zábavné odpoledne a večer v areálu letního kina v Kryrech. Od 14 do 17.30 hodin bude program věnován hlavně dětem, které se mohou těšit na mnoho soutěží, zábavy a odměn. Přímo v letním kině bude probíhat dětský den a v okolí také soutěžní hra s názvem Indiánská rozhledna.

Od 17 hodin se rozjede zábava pro milovníky hudby a odrostlejší účastníky. K dobré náladě a případně i tanci budou postupně hrát tři kapely – Čistírna pokaždé jinak (17 h), Tribubu (18.30) a Full Time, rockeři z nedalekých Podbořan (20.15). „Vstup na všechny události je zdarma, přijďte s námi oslavit výročí, těšíme se na všechny!“ vzkazují pořadatelé a firma AGC.

PR

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video