Budova archivu usiluje o cenu architektů

Lucie Steklá 2023-09-07 09:26:00

Novostavba architektů ateliéru Prostor 008 soupeří s dalšími 274 projekty.

Louny – Nová budova Okresního archivu v Lounech usiluje o ocenění v jubilejním 30. ročníku Grand Prix Architektů – Národní ceny za architekturu. Novostavba Státního okresního archivu Louny, za níž stojí autorský tým Ondřej Hejda, Martin Rössler z ateliéru Prostor 008, soupeří s 275 projekty. Kolaudace budovy archivu proběhla loni v lednu, od té doby slouží svému účelu.

Obec architektů, která soutěž pořádá, rozdělila projekty do kategorií Novostavba, Rodinný dům, Rekonstrukce, Interiér, Krajinářská architektura a zahradní tvorba, Urbanismus a Architektonický design, drobná architektura a výtvarné dílo v architektuře. Porota z nich v druhé polovině září vybere celkem padesát finalistů.

Budova archivu je navržena jako soubor zářezů do svažitého terénu pozemku. Jedná se o čtyři podlouhlé hmoty o různé výšce a délce. ,,Každá hmota nese jinou primární funkční náplň a celý komplex se postupně zužuje směrem k jihu souběžně s tvarem pozemku. V polovině je mezi hmoty vloženo zahradní atrium pro přivedení nepřímého světla do pracovních prostor a kultivaci pracovního pro-středí výhledem do vegetace,“ popisují hlavní myšlenku projektu architekti.

Hlavní budova depotu je ponechána téměř bez otvorů naopak objekt administrativy a objekt kontaktu s veřejností jsou prosklené a tvář fasády tak jednoznačně napovídá o jejím obsahu. Budovy jsou opláštěny betonovými dílci, což společně s pečlivě umístěnými otvory dodává stavbě velmi hmotný a stabilní výraz, který charakterizuje její úlohu – bezpečné schránky cenných dokumentů. Jako hlavní topný zdroj pro vytápění/chlazení objektu budou osazena dvě tepelná čerpadla systému země/voda v monovalentním provozu.

O pozornost v soutěži se hlásí ještě několik dalších skvělých projektů ze severu Čech. Například dětmi oblíbená herní socha Panda červená v Zooparku Chomutov, která je výtvorem architektů Jany Bezuchové a Jana Štohandla z Ateliéru Unipark. Dalším adeptem na ocenění je řešení interiéru horského apartmánu v Loučné pod Klínovcem, který je projektem pro soukromého investora od Halky Freidingerové. Do prestižní soutěže je přihlášen také pozoruhodný dům v Sedle, části obce Klíny na Litvínovsku. Architektonický ateliér Merboltice a Tomáš Efler mohou získat ocenění za obnovu hrobky rodiny Brass v Dolním Podluží na Děčínsku a ateliér IFK Litvínov a František Koňařík za revitalizaci kostela Nanebevzetí Panny Marie v Oseku. (lus)

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

Kurátor Chmelařského muzea - Chmelařství, družstvo Žatec

Náplň práce: průvodcovské služby s komentovanými prohlídkami * zpracování účetních dokladů (evidence skladu, pokladny apod.) * účast na veletrzích cestovního ruchu a kulturních akcích ve městě * aktualizace webových stránek muzea a fb * obnova a realizace expozic muzea. Požadujeme: SŠ vzdělání zakončené maturitou * dobré komunikační dovednosti * základní znalost AJ * znalost NJ výhodou * praxe v cestovním ruchu výhodou * samostatnost, ochota učit se novým věcem. Nabízíme: zázemí stabilní firmy * odpovídající mzdové ohodnocení * zajímavou práci * benefity v rámci sociálního programu.
Kontakt: Ing. Milan Vlček
Tel.: 415733207
WWW: https://www.chmelarstvi.cz/images/aktuality/chmelarstvi-prace_170x150_c19oprava.pdf
E-mail: prace@chmelarstvi.cz


Operátor CNC mechatronického soustruhu, obráběč kovů

Náplň práce: obsluha a programování CNC obráběcího centra (soustruhu) * stanovení obráběcích parametrů a sestavení nástrojů a materiálů * kontrola nastavení strojů a kontrola nástrojů, kontrola průběhu práce během výrobního procesu * provádění kontrolního měření vyráběných součástek pomocí různých měřících a zkušebních přístrojů. Požadujeme: SŠ/SOU vzdělání - technické strojní * znalost řídícího systému Fagor * znalost čtení technických výkresů * schopnost samostatně určit technologický postup soustružení a zvolit potřebné nástroje a materiály. Nabízíme: zázemí stabilní firmy * odpovídající mzdové ohodnocení * zajímavou práci * benefity v rámci sociálního programu.
Kontakt: Ing. Milan Vlček
Tel.: 415733207
WWW: https://www.chmelarstvi.cz/images/aktuality/chmelarstvi-prace_170x150_c19oprava.pdf
E-mail: prace@chmelarstvi.cz


Strojní zámečník - Chmelařství, družstvo Žatec

Náplň práce: výroba a montáž česacích linek * zámečnické a svářečské práce. Požadavky: SOU/SŠ vzdělání technické * svářečský kurz na kyslíko-acetylenové svářování plamenem * svářečský průkaz na svařování elektrickým obloukem v ochranné atmosféře. Nabízíme: zázemí stabilní firmy * odpovídající mzdové ohodnocení * zajímavou práci * benefity v rámci sociálního programu.
Kontakt: Ing. Milan Vlček
Tel.: 415733207
WWW: https://www.chmelarstvi.cz/images/aktuality/chmelarstvi-prace_170x150_c19oprava.pdf
E-mail: prace@chmelarstvi.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video