Chomutov musel zaplatit 70 milionů korun za zfušované výběrko na akvapark

j.rodling 2023-09-07 13:03:06

Chomutov – Městu Chomutov odteklo z rozpočtu 70 milionů korun. Zaplatilo za podivný výběr dodavatele akvaparku na Zadních Vinohradech.

Nepovedené výběrové řízení se odehrálo už v roce 2010. Pokutu ve výši 57 milionů korun za porušení rozpočtové kázně vyměřil městu Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad v roce roku 2016.

Od té doby se město proti vracení peněz bránilo, nakonec neúspěšně. „Finanční správa Generálního finančního ředitelství potvrdilo rozhodnutí, že má město vrátit 57 milionů korun. Částku jsme tak museli uhradit,“ informoval zastupitele ekonom města Jan Mareš. S penále a úroky celková částka, kterou muselo město odvést, dělá 70 milionů korun. Podle ekonoma Mareše už nebyla další možnost, jak se proti rozhodnutí odvolat.

Primátor Marek Hrabáč se posteskl nad tím, že město musí platit tolik peněz za starou událost, kterou způsobilo předchozí vedení města. „Doufám, že to je poslední taková věc, že už to máme za sebou. Pár let nám hrozilo, že bude vracet přes dvě stě milionů. Je to jak noční můra, kdy nevíte, co na vás odkud vyleze,“ komentoval to primátor.

Jak rozporuplné losování probíhalo? Administrátor výběrového řízení tehdy „vylosoval“ pět firem, které se mohly soutěže zúčastnit. Kartičky byly vyskládány jako pexeso a otáčel je ten samý člověk, který je před tím promíchal a rozložil na stůl. Podle úřadu to nebyl transparentní postup. Kontrola také konstatovala, že notářský dohled byl nedostatečný. Byť výběrové řízení mělo osvědčení státního notáře, kontrolním úřadům to nestačilo.

Tehdejší výběrové řízení dělala společnost Ropro jako externí dodavatel. Akciová společnost ale už dávno zanikla, proto není možné na nikom vymáhat náhradu škody. Ropro byla tehdy u více podezřelých výběrových řízení.

Pokutu úřady odvodily od dotace ve výši 252 milionů korun, kterou město na výstavbu oddychového a relaxačního centra získalo.


Napsal(a): j.rodling

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video