Spoje převzal jiný dopravce, autobusy v Podbořanech jezdí odjinud

Alla Želinská 2023-09-18 08:30:00

Ke změnám v regionální linkové autobusové dopravě došlo v září na Podbořansku. Autobusy ve městě odjíždějí z jiných stanovišť – ze „starého“ autobusového nádraží v Alšově. Zajištění provozu převzala Dopravní společnost Ústeckého kraje (DSÚK), u níž kraj objednal dopravu. Dosavadní společnosti Autobusová doprava Podbořany jako subdodavatel skončila. Změny začaly platit od 1. září.

„V souvislosti s organizační změnou u dopravce v provozní oblasti Podbořansko byla přijata následující opatření: všechny linky nově využívají městské (staré) autobusové nádraží v ulici Alšova v Podbořanech – autobusy odjíždějí z jednoho nástupiště (celkem 6 odjezdových stání), zkrátí se přestupní doba mezi linkami a odpadnou také nejasnosti při hledání správného autobusového nádraží. Byly realizovány drobné minutové korekce u jízdních řádů linek 743, 744, 745, 764, 766, 767 a 768. Do provozu jsou nasazeny nové nízkopodlažní autobusy, ve kterých je možná platba bankovní kartou,“ přiblížila Magdalena Fraňková z krajského úřadu v Ústí.

Jedná se o nové klimatizované autobusy s názvem Otokar Vectio od výrobce z Turecka. Nové vozy mají 35 míst na sezení, jsou vhodné i pro kočárky a lidi na vozíku. Autobusy jsou vybavený bezpečnostními pásy a kamerami, které monitorují jak dění uvnitř, tak před autobusem. Jeden vůz vyšel na částku kolem 4 milionů korun. Autobusy jsou postupně nasazovány v celém regionu, kde si Dopravní společnost Ústeckého kraje část autobusů doposud pronajímala. Společnost jich nakoupila celkem 90, dodány byly během tohoto léta. Celkem nákup vyšel skoro na 350 milionů korun, DSÚK si na pořízení autobusů vzal úvěr.

Informační kancelář autobusové dopravy v Podbořanech je prozatím (do doby rekonstrukce městské informační kanceláře) umístěna v „zelené“ budově dopravce Autobusová doprava Podbořany v ulici Dělnická. Areál AD Podbořany – tzv. nové autobusové nádraží a jeho parkovací stání – nadále využívá DS ÚK pro odstavování vozidel. „Toto nádraží bude naše dopravní společnost využívat pro odstavení autobusů v době delší přestávky, než se vydají na další spoje podle jízdního řádu,“ upřesnil Milan Šlejtr, ředitel DSÚK.

Řidičům, řidičkám a ostatním zaměstnancům ADP Dopravní společnost Ústeckého kraje nabídla možnost přejít k novému zaměstnavateli. Většina z nich toho využila a podepsala nové smlouvy. Jedná se o celkem 17 řidičů.

Jak je na tom staré autobusové nádraží, odkud se bude jezdit? Město Podbořany už dříve nechalo opravit povrch nástupiště (dlažba). „Nejpozději v příštím roce bude realizována oprava přístřešků a rekonstrukce městské informační kanceláře na autobusovém nádraží podle požadavků krajského dopravce,“ dodala Fraňková.

Změny se týkají autobusů, směřujících do Žatce, Lubence, Valče, Rakovníka, Jesenice, Kadaně, Chomutova, Podbořanského Rohozce, Blatna a dalších míst. Prakticky jde o všechny spoje, které vyjíždějí z Podbořan. Od prosince mají být zavedeny další nové spoje, mířící i do okolních krajů. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video