Lounský veslařský klub slaví 140. výročí

Redakce 2023-09-13 16:55:00

Během šestidílného seriálu vám představíme historii lounského veslařského klubu, které letos slaví 140. výročí založení. Dnes :Smutná válečná léta.

V roce 1938 se stal novým předsedou arch. František Hieke, přičemž jeho předchůdce Ladislav Vosátka zůstal ve funkci místopředsedy. V prvních válečných letech se členové klubu i nadále účastnili soutěží a v roce 1940 uskutečnili i závody na Ohři. Prosperoval i tenisový a plavecký odbor. Tenis zde hráli zástupci slavného LTC Praha a plavci uspořádali v Lounech v roce 1941 trojici závodů. Členové klubu byli aktivní i v kulturním životě města a podařilo se jim obnovit Spolek pro postavení divadla Vrchlického v Lounech, v jehož čele stanul Ladislav Vosátka.

Činnost byla v roce 1941 výrazně znesnadněna nástupem Reinharda Heydricha do funkce zastupujícího říšského protektora. Nastalo velmi smutné a dramatické období.

První obětí války z řad veslařů se stal Ing. Jaroslav Plodek, člen ilegálního od-boje. Byl popraven 1. října 1941. V důsledku nacistického pronásledování zemřeli Václav Halla, JUDr. Karel Podhajský, JUDr. Václav Lamka a ing. Václav Zörner, který podlehl následkům věznění na Pankráci a v Terezíně několik dní po ukončení války. Nacistický teror vyvrcholil po atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. Mezi stovkami popravených Čechů bylo dalších pět členů veslařského klubu.

Rozhlas přinesl smutnou zprávu: „Stanný soud v Praze odsoudil dne 10. června 1942 k smrti zastřelením Ladislava Vosátku, okresního technického vrchního správce, narozeného dne 28. 9. 1893, Stanislava Šulce, redaktora narozeného dne 14. 10. 1896, Jana - Šafránka, bankovního ředitele, narozeného dne 7. 2. 1897, Dr. Bohuslava Havránka, právního zástupce narozeného dne 28. 9. 1898, Karla Pelce, inspektora dílen ČMD v Lounech, narozeného dne 19. 5. 1899… Odsouzení schvalovali atentát na SS Obergruppenführera Hendricha a vyzývali k podpoře atentátníků.

Rozsudek nad odsouzenými byl vykonán.“ Spolek přestal v posledních dvou letech války de facto existovat. Podařilo se jen zachránit dřívější trofeje a písemnosti.

Pokračování v dalším vydání Lounského Pressu.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video