Ředitel teplárny Žatec: Dodávky tepla jsou zajištěné, obnovujeme kotelnu a investujeme do ekologizace

j.rodling 2023-10-15 14:45:00

Kolik bude stát teplo v Žatci? A podepíše se nějak na dodávkách nedávný požár v jedné z kotelen? Ředitel Žatecké teplárenské Pavel Jonáš hovořil o nadcházející topné sezóně, o obnově kotelny i o dalších investicích.

  • Letos bylo dlouhé babí léto, teploty jsou nadprůměrné i v říjnu. Kdy začne topná sezóna?

Podle vyhlášky je možné zahájit vytápění, když je dva dny po sobě průměrná teplota pod 13 stupňů s výhledem, že se v následujících dnech neoteplí, což nastalo v minulém týdnu. Teplárna předpokládá zahájení kompletního vytápění dle předpovědi počasí od pondělí 16. října. Měli jsme velmi teplý podzim. Co pracuji v teplárenství, tak takové teplo v tuto dobu nepamatuji.

  • Na jiných místech už se topit začalo.

Všechny teplárny i my vyrábíme teplo celé léto, lidé samozřejmě chtějí teplou vodu celý rok. V případě, že si odběratel po-žádá a je připojen dvoutrubkovým systémem, kdy má ve svém domě předávací stanici, tak my mu můžeme zprovoznit topení kdykoliv. Pokud by třeba nemocnice, domov pro seniory či jakýkoli odběratel chtěli zatopit dříve, než jsou splněny podmínky vyhlášky, podají žádost a my pro ně neprodleně zahájíme dodávky tepla. Naši zákazníci jsou na to zvyklí a někteří již požádali o zahájení dodávek před týdnem či dvěma. Pokud jsou na dvoutrubkové trase, tam to není problém, komplikovanější je to na takzvané čtyřtrubce s výměníkem, kde buď topíme nebo netopíme všem objektů napojeným na tuto výměníkovou stanici. V Žatci ale už máme více jak 90 % dodávek na modernějším dvoutrubkovém systému.

  • Jak to bude s cenou tepla? Kdy se změní ceny a jak?

Cena se vyhlašuje na kalendářní rok. Od 1. ledna 2024 budou nové ceny, které máme povinnost ohlásit nejméně patnáct dní předem. Z hlediska cenotvorby předpokládáme, že nárůst bude reflektovat inflaci v energetice, tedy zejména nárůst cen paliv i obslužních činností. Ceny budeme mít připravené a schválené v průběhu listopadu a následně je zveřejníme jako obvykle na našich webových stránkách.

  • Situace na energetickém trhu je turbulentní. Dá se přesto odhadnout cena tepla v dalších letech? Nebo to nemá smysl dělat?

Věřím, že ta velmi turbulentní situace z roku 2022 se již ustálila, že nenastanou tak extrémní cenové skoky. Otázka na předpověď ceny tepla je podobná, jako jestli dokážeme předpovědět inflaci. Neočekával bych výrazné výkyvy v následujících dvou třech letech, pokud se nestane něco kritického na celém trhu, doufejme, že rok 2022 nebude mít blízké opakování.

  • Jak jste na tom s cenami tepla v porovnání s konkurencí?

Prosté porovnávání cen není úplně vypovídající o efektivnosti teplárny či její ziskovosti, z tohoto pohledu není úplně fér srovnání cen tepla vyráběného z biomasy s elektřinou, tepla z plynového zdroje či zdroje na uhlí. Palivo je zásadní faktor, který určuje cenu. Ceny Žatecké teplárenské jsou jedny z nejnižších v regionu i celé České republice, je to dáno tím, že vyrábíme z biomasy a v zimě dotápíme uhelným prachem. Cyklus na výrobu elektřiny nám generuje další zisk mimo výrobu tepla. Nemalý vliv má samozřejmě i to, že majitelem teplárny je město Žatec, kterýžto jako vlastník nemá za svůj jediný cíl krátkodobou maximalizaci zisku.

  • Vrátím se k požáru ve výtopně Perč 2. Dotkne se letošních dodávek tepla?

Požár nastal v květnu, těsně po ukončení topné sezóny, a i tak byl výpadek dodávky teplé vody přibližně šest/sedm hodin. Pokud se nestane něco extrémně nepředpokládaného, koncový uživatel nic nepozná. Každá teplárna má záložní zdroje pro zabezpečení dodávek v případě potřeby. Žatecká teplárenská má dvě výtopny, Perč 1 a Perč 2. Na obnově dvojky intenzivně pracujeme, zahájili jsem sanační práce a již byla vyhlášena veřejná zakázka na její obnovu. Předpokládáme realizaci do dvanácti měsíců, věříme, že se nám podaří, a napneme k tomu veškeré síly, mít o příštích Vánocích obnovenou kotelnu Perč 2.

Kotelna Perč 1 je připravená, investovali jsme zvýšené finanční prostředky a úsilí do přípravy na topnou sezonu, vše jsme důkladně zkontrolovali a vytipované klíčové komponenty držíme skladem. Výkonově pokrývá kotelna Perč 1 potřeby Žatce s rezervou. Jsme přesvědčeni a udělali jsme pro to maximum, že obyvatelé města Žatec se o dodávky tepla nemusí bát.

  • Jak dopadlo šetření příčin požáru a byla jí technická porucha, jak se tehdy psalo?

Policie i HZS nemohou vyšetřování uzavřít, neboť se díky aktuální kapacitě laboratoří a počtu případů nebývale prodlužuje termín zpracování znaleckých posudků. Dle mých informací by měly být protokoly hotové snad do dvou měsíců, ale mohu potvrdit, že příčina požáru byla technického rázu.

  • Kdy dostanete peníze od pojišťovny?

Pojišťovna čeká na protokol od policie, má také vlastního znalce a znalecké zkoumání, které by mělo být hotové snad přibližně ve stejnou dobu jako to policejní. Snažíme se dojednat zálohové platby. Paralelně máme připravené výběrové řízení na překlenovací úvěr od banky, abychom měli případně zajištěné financování obnovy Perče 2.

  • Topíte částečně uhlím, přesněji uhelným prachem. Jak se vás dotkne od-chod od uhlí vyhlášený Evropskou unií a Českou republikou?

Devadesát procent tepla a teplé vody dodáváme z obnovitelných zdrojů, hlavním je biomasa ve formě dřevní štěpky. Teď musíme topit uhelnou kotelnou, kterou běžně vykrýváme 10 % potřeb, je to minoritní a záložní zdroj. V příštím roce tento zdroj odsíříme tak, aby splňoval zpřísněné emisní limity platné od roku 2025, stane se tak výrazně ekologičtějším. V dalších letech pak budeme dle vývoje situace na energetickém trhu řešit doplňkový a záložní zdroj k Perči 2.

  • Dodávky biomasy máte nasmlouvané dopředu a berete od místních?

Štěpka je dodávána většinou regionálně, přeprava na delších trasách v našem měřítku spotřeby ekonomicky nefunguje. Spolupracujeme s místními dodavateli. Tříletý kontrakt končí tento rok, v průběhu obnovy kotelny vypíšeme výběrové řízení na dodávky štěpky tak, abychom měli zajištěno palivo po dokončení rekonstrukce.

  • Jaké plánujete další investice kromě obnovy kotelny?

Velkou investici do přechodu ze čtyřtrubkového na moderní dvoutrubkový systém na sídlišti Jih máme za sebou. Star-ších typů rozvodů tolik nemáme, ale v budoucnu budeme na dvoutrubkový systém přecházet i jinde. Velkou investicí bude zmiňované odsíření, to jsou řádově desítky milionů korun.

Nemalé investiční prostředky vkládáme i do nových připojení. Po obrovském zdražení plynu neuvěřitelně přibylo žádostí o připojení na centrální zdroj tepla. Běžně jsou to dvě tři žádosti za rok, teď jich bylo 48 za půl roku. My samozřejmě musíme zvažovat, jaké objekty se nám vyplatí připojit, rozhoduje vzdálenost od sítí i velikost objektu. Připojení na CZT není otázka týdne, řeší se stavební povolení, projekt a samotná realizace připojení.

  • Kolik v současné době zásobujete míst v Žatci?

Velmi hrubě se dá říct, že polovina obyvatel města Žatec má teplo od nás.  

Napsal(a): j.rodling

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video