Podbořany poprvé hostily vědeckou konferenci

Alla Želinská 2023-10-19 08:00:00

Poprvé v Podbořanech se uskutečnila na začátku října vědecká konference POOHŘÍ – Krajina a lidé. Letos se jednalo již o 12. ročník, který poprvé hostí právě podbořanské muzeum. Předtím se konference konala v Lounech, Žatci, Kadani nebo Litoměřicích. Cílem spolku Poohří je kulturní rozvoj regionu severozápadních Čech, propagace regionu, prohlubování a popularizace znalostí o jeho historii a nadregionální spolu-práce s kulturními institucemi obdobného zaměření.

Pojem "Poohří" zahrnuje velmi různorodé regiony s odlišným historickým vývojem. Těžiště činnosti sdružení spočívá ve střední a dolní části Poohří, kde se soustřeďuje působnost většiny jeho členů. Na rozdíl od západní části regionu je zde systematická historická práce zatím méně rozvinuta. V současné době spolek spolupracuje především s Oblastním muzeem v Lounech, Státním okresním archivem v Lounech, Ústavem archeologické památkové péče severozápadních Čech v Mostě, žateckým i kadaňským muzeem a mnoha dalšími institucemi.

Jedním z nejdůležitějších úkolů je pak pořádání každoroční vědecké konference a následné vydání sborníku.

Během dvoudenní konference 5. - 6. října vystoupilo několik přednášejících. V pátek Tomáš Prokopec seznámil posluchače s Římským žárovým hrobem v kovovém vědru z Hříškova, PhDr. Petr Novák, CSc. seznámil s novými nálezy bronzové industrie z Hvížďalky, Mgr. Milan Sýkora pohovořil o nových poznatcích o hradech na Žatecku a Lounsku a další. Z místních se přednášek ujaly Mgr. Romana Havrdová, která hovořila o Podbořanech na počátku 20. století očima malíře K. Stanka. Rodáka, jenž se narodil roku 1883 v Podbořanech a zemřel roku 1947 v Radebergu, odhalila umělecké kresby a skici z počátku jeho tvorby. Mgr. Marcela Svejkovská pohovořila na téma Hraničářů a budovatelů Podbořanska. Zaměřila se především na život rodiny Villy a Zdeňka Bechyňových, kteří od počátku třicátých let žili v Brodech u Krásného Dvora.

Čtvrteční večer zakončil místní archeolog Vojtěch Peksa s komentovanou prohlídkou expozice o Středověkých venkovských kostelech okresu Louny, která se nachází do konce letošního roku v podbořanském muzeu. Dále se konference přesunula na komentovanou prohlídku tvrze v Hlubanech. Ve čtvrtek mimo jiných zajímavých témat přednášejících pohovořil i František Pticen z Buškovic, který přednášel o těžbě a úpravě kaolinu na Podbořansku. Z celé úspěšné konference vyjde v příštím roce sborník, který bude k zakoupení. „Děkujeme všem zúčastněním přednášejícím i návštěvníkům a v neposlední řadě i místní Střední odborné škole za zprostředkování skvělého občerstvení během obou dnů konference,” shrnula Hana Oktábcová z Infocentra a muzea. 

Videoreportáž z konference.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video