Obyvatelé žádají zachování stromořadí lip

Lucie Steklá 2023-10-19 20:26:10

Louny - Obyvatelé Jeronýmovy ulice v Lounech odmítají kácení třicítky vzrostlých lip kvůli chystané rekonstrukci kanalizace a vodovodu. Stromořadí lip v lounské Jeronýmově ulici, které již loni rozhodnutí o kácení uniklo, je opět v ohrožení. Severočeská vodárenská společnost (SVS) trvá na podobě projektu, který vyžaduje vykácení téměř čtyřiceti stromů, s čímž lidé ne nesouhlasí. Chtějí stromořadí zachovat a za jeho záchranu bojují i prostřednictvím petic. Pod ně se podepsalo přes tři sta lidí.


Obyvatelé Jeronýmovy požadují, aby nová stoka a potrubí vedly o kus dál a stromořadí zůstalo. Podobně rozhodlo loni i vedení Loun s tím, že se na posunutí trasy sítí bude město finančně podílet. Podle obyvatel ulice ale jeho nové vedení za tímto rozhodnutím ne-stojí a lidé se obávají, že radnice dá ke kácení souhlas a v blížícím se vegetačním klidu stromy padnou. Město a SVS tvrdí, že o podobě rekonstrukce sítí v ulici se ještě bude jednat.

Petice uvádí: My, níže podepsaní občané, prosazujeme zachování stromořadí v Jeronýmově ulici a odmítáme plošné kácení navrhované v projektu SVS - rekonstrukce vodovodu a kanalizace. Se záměrem rekonstrukce vodovodu a kanalizace v ul. Jeronýmova podle projektu SVS zásadně nesouhlasíme, protože plošné kácení by na desítky let poškodilo: všechny obyvatele ulice zásadním zhoršením životního prostředí; majitele nemovitostí (nemovitosti se vzrostlými stromy v ulici mají obecně vyšší cenu); klimatické podmínky především v letních měsících, kdy teplota v Jeronýmově ulici je díky vzrostlým stromům o několik stupňů nižší než např. v Blahoslavově ulici; výjimečnou atmosféru ulice; kvalitu soužití mezi obyvateli domů, kdy vzrostlé stromy zajišťují určitou část soukromí. Současně žádají neakceptování projektu, jehož součástí je pokácení 39 lip, veřejné setkání a novou verzi projektu. (lus)

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video